Külföld

Beiktatták Joe Bident, az Egyesült Államok új elnökét

  • Szerző:nuus
  • 2021.01.21 | 09:48

Magyar idő szerint este hat előtt nem sokkal hivatalosan is letette az esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok elnöke.

Magyar idő szerint este hat előtt nem sokkal hivatalosan is letette az esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok elnöke.

Ezzel együtt Kamala Harris lett az első női, az első fekete, az első dél-ázsiai származású és az első, bevándorlók gyermekeként született alelnök.

Ez Amerika napja, ez a demokrácia napja! Nem egy jelölt győzelmét ünnepeljük, hanem egy ügyét. A demokrácia ügyét. Az emberek akarata győzött. A demokrácia törékeny, de a demokrácia nyert

– kezdte a 444.hu szerint első elnöki beszédét Joe Biden, majd megemlékezett arról, hogy két hete zavargások voltak, ám most “egységesen” újra itt állnak, és a demokráciát ünneplik, és nézeteltéréseiket félretéve az országért dolgoznak.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából

– tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.

A kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor örömmel állapította meg, hogy ez az időszak új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban a biztonság, az energiapolitika és a gazdaság területén egyaránt.
A miniszterelnök biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján, “építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre.

Sok sikert és jó egészséget kívánok felelősségteljes feladatainak ellátásához

– zárta az új amerikai elnöknek írt levelét Orbán Viktor.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló