Utazás

Itt a Külügyminisztérium figyelmeztetése a Kínába utazóknak

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.27 | 15:18

Nem ez a legalkalmasabb időszak Kínába utazni, azonban ha mégis kell, fontos a fokozott óvatosság.

Egyre többen utaznak Ázsiába télen, azonban most biztos, hogy nem ez a legmegfelelőbb időszak, hogy Kínába, Hongkongba, Tajvanra vagy Szingapúrba, illetve a térségbe utazzunk, azonban ha mégis mennénk, esetleg munka miatt, vagy repülőtéri átszállás miatt ott tartózkodunk legyünk mindenképpen nagyon körültekintőek.

A  Külügyminisztérium friss közleményben reagált a helyzetre, ahol leírják a lezárásokat, ellenőrzéseket és minden fontos információt:

2020. 01. 27.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kínai irodájához érkezett jelzések alapján Kína Hubei tartományának fővárosában, Wuhanban atípusos tüdőgyulladásos megbetegedéseket regisztráltak. A járvány a bejelentés óta már a tartományon kívül is megjelent (Kína több régiójában, Hongkongban, Makaón, Tajvanon, Dél-Koreában, az Amerikai Egyesült Államokban és Ausztráliában is) több mint 2000 megbetegedést és mintegy 80 halálesetet okozva (2020.01.27-i adat). A legfrissebb adatok szerint immár emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A vírus elleni védekezéshez szükséges védőoltás kifejlesztése folyamatban van. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése).

Wuhan városát a kínai hatóságok 2020. január 23-án lezárták, a várost elhagyni, oda belépni sem légi, sem szárazföldi úton nem lehet. Később Hubei tartomány egészét is lezárták, be- és kiutazás nem lehetséges, így az oda tervezett utazásukat mindenképpen javasoljuk elhalasztani. A Kínában történő utazásuk során megfelelő körültekintéssel járjanak el. A vírus megfékezése érdekében nem zárható ki, hogy a következő hetekben a kínai hatóságok Hubei tartományon kívül egyéb városokban/területeken is utazási korlátozásokat fognak bevezetni. A thai légitársaságok (Thai Airways és Thai Asia) felfüggesztették wuhani közvetlen járataikat. A repterek továbbra is szigorú ellenőrzéseket tartanak az induló és érkező utasok vonatkozásában.

A kínai vámhatóság arra kéri az utazókat, hogy töltsenek ki egy egészségügyi nyilatkozatot az országba történő belépést megelőzően, és távozáskor is.

Kínai sajtóorgánumok a Kínai Turista Szövetségre hivatkozva arról adtak tájékoztatást, hogy 2020. január 27-től a belföldi és nemzetközi repülőutazások is felfüggesztésre kerülnek (csak bizonyos városokból), de egyelőre kizárólag a kínai turistacsoportok esetében – tehát nincsen szó a repterek (és gyorsvonatok) általános lezárásról. Peking valamennyi, tartományon belüli távolsági buszjárat közlekedését felfüggeszti január 26-tól kezdődően.

 

Kép:Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló