Külföld

Az USA már készül a következő háborúra: még idén bekövetkezhet

  • Szerző:nuus
  • 2024.02.02 | 14:48

Az USA arra készül, hogy Kína hamarosan megtámadja Tajvant.

2027-ig elindul az új háború

Kínaegyre nyíltabban hangoztatja terveit Tajvan elfoglalására, amelyre saját területként tekint.  Egyes jelentések szerint Hszi Csin-ping 2027-re befejezheti Tajvan elfoglalására irányuló terveit, de már 2024-ben megteszi az első lépéseket ennek érdekében. Ezért az Egyesült Államok – amelynek kötelezettségei vannak Tajvan felé – stratégiai lépéseket tesz annak érdekében, hogy növelje készültségét.

Az USA és ausztrál szövetségesei már a régióban lévő logisztikai bázisok kiépítésére és készletek felhalmozására fordítják erőforrásaikat. Az amerikai és ausztrál erők között tavaly nyáron lezajlott, Talisman Sabre nevű hadgyakorlatot most már azzal összefüggésben értelmezik, hogy felkészültek egy esetleges tajvani invázióra.

A gyakorlaton partra szállást, szárazföldi harcokat és légi műveleteket gyakoroltak, de valójában az is volt az akció célja, hogy új raktárkészleteket hozzanak létre Ausztráliában, ami a kínai fenyegetésre való válaszként értelmezhető.

Megkezdődött a hadgyakorlat és készletfelhalmozás

A hadgyakorlatokon alkalmazott felszereléseket, mint például 330 jármű és pótkocsi, valamint 130 konténer, Bandiana ausztráliai raktáraiban helyezték el, és három logisztikai század ellátására elegendőek. A cél, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei logisztikai kapacitását növeljék a térségben.

A csendes-óceáni régióban az amerikai katonai logisztika számos kihívással néz szembe egy potenciális tajvani konfliktus kapcsán. Az amerikai haditengerészet hajóin gyorsan elfogyhatnak a rakétavédelmi eszközök, és Kína valószínűleg megpróbálja megbénítani az amerikai légi és tengeri erőt, célzott bombázásokkal és rakétatámadásokkal.

Az USA logisztikai stratégiájának fontos része a készletek szétterítése és előre telepítése a térségben. Ausztráliában létrehoznak egy ideiglenes logisztikai központot Bandianában, majd azt tervezik Queenslandben kibővíteni egy tartós logisztikai támogatási területté. A cél, hogy a hadsereg mobilisabbá váljon és ellenállóbbá tegye a kínai fenyegetéssel szemben.

A Pentagon hangsúlyozza, hogy a védelmi minisztérium szövetségeseivel együttműködve dolgozik azon, hogy az amerikai erők „mobilabbá és elosztottabbá” váljanak. A kínai fenyegetés miatt a hadsereg átáll a költségesebb logisztikai modellre, amely a “just in case” (a biztonság) elvét követi, szemben a “just in time” (a pont időben) modelljével. Ez magában foglalja a készletek szétterítését és előre telepítését, hogy növeljék a rugalmasságot és csökkentsék a sebezhetőséget egy esetleges konfliktus során.

Mit jelent számunkra az újabb háború?

Ha Kína megtámadná Tajvant, az jelentős geopolitikai és gazdasági hatásokkal járna, nemcsak Ázsiára, hanem az egész világra, beleértve Európát is. Néhány lehetséges hatás között szerepel:

Függőség az amerikai védelmi kötelezettségektől: Az Egyesült Államok Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségei révén egy esetleges konfliktusban az európai országoknak is szembesülniük kellene azokkal a kérdésekkel, hogy hogyan reagálnak és hogyan járulnak hozzá a globális biztonsági helyzethez. A NATO vajon bevonódna?

Reflexió az európai védelmi kapacitásokról: Az esetleges konfliktus felveti az európai országok védelmi kapacitásainak fontosságát és szükségességét. Az események arra kényszeríthetik az európai országokat, hogy áttekintsék védelmi politikáikat és növeljék a védelmi beruházásaikat.

Globális gazdasági instabilitás: Kína és Tajvan egyaránt fontos szereplők a globális gazdaságban. Egy esetleges konfliktusnak gazdasági következményei lennének, amelyek érintenék a világpiacokat. Az árak ingadozása, kereskedelmi zavarok és befektetői bizonytalanság alakulhatna ki, ami az európai gazdaságra is hatással lehet.

Ellátási láncok megszakadása: Kína jelentős szerepet játszik a globális ellátási láncokban, és egy esetleges konfliktus zavarokat okozhatna a kereskedelmi és gyártási folyamatokban. Az európai vállalatoknak, amelyek szoros kapcsolatban állnak kínai partnerekkel, problémáik lehetnének a beszerzési és gyártási folyamatok során.

Biztonságpolitikai aggodalmak: Az esetleges támadás és a konfliktus bővülése aggodalmat keltene a világ különböző részein. Ez biztonságpolitikai kihívásokat jelentene az európai országoknak is, mivel az események kihatnának a globális biztonsági helyzetre, beleértve az esetleges katonai összecsapások lehetőségét is.

Akárhogy is, a tény, hogy az USA már most ilyen komolyan készül erre az újabb háborúra, nem jó hír az egész világ számára.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló