Külföld

Ma van Amerikában a Mormota-nap, ami Bill Murray életét egykor nagyon megnehezítette

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.02 | 12:47

Biztos mindenki emlékszik még Bill Murray és Andie Macdowell filmjére, az Idétlen időkig címűre, amiben a színész rosszfej időjárásjelentője minbdig ugyanazt a napot éli át: február 2-t, a Mormota-napot.

Forrás: Pixabay

A Mormota-nap lényegét minimum ebből a filmből ismerjük mi is: minden év február 2-án Punxsutawney Phil, a mormota előjön a föld alatti kuckójából, és az árnyékát keresi. Ha meglátja, akkor még vár ránk 6 tél hét, viszont ha nem találja az árnyékát, akkor korán érkezik a tavasz. Az ünnep kapcsán létezik négy olyan érdekes tény, amit nem biztos, hogy mindenki tud, még az amerikaiak sem.

A mormoták nem mindig voltak a hagyomány részei

A Mormota-nap előzménye egy keresztény hagyomány, a Gyertyafény napja, ami a német bevándorlókkal együtt érkezett Amerikába 1880-as években. Eszerint a téli napforduló és a tavaszi napéjegyenlőség között a papok megszentelt gyertyákat osztogattak a családoknak, amit kitettek az ablakba. Ha a Gyertyfény napján az ég napos és tiszta, akkor még tart a tél, de ha felhős, akkor jön a tavasz. Mielőtt a mormoták átvették volna a gyertyák szerepét, egy ideig a sünök látták el ezt a feladatot.

Nem mindig bántak olyan jól a mormotákkal, mint manapság

Punxsutawney Phil, a mormota, aki előbújik árnyékot bevizsgálni, királyi rangban van, az élete egy hatalmas nagy kényeztetés-özön. Ám ez nem volt mindig így. Mielőtt a mormotáknak ez a kiemelt szerep jutott, komoly ellenlábasa volt a gazdálkodásra berendezkedett embernek, ami azt is jelenti, hogy ha megjelent egy példány, az emberek nem bántak velük kesztyűs kézzel.

Hány Punxsutawney Phil volt eddig?

A Mormota-nap jelképe Punxsutawney Phil figurája, aki olyan halhatatlan karakter Amerikában, mint Mickey egér, Donald kacsa vagy a húsvéti nyuszi, Az egyik legégetőbb kérdés vele kapcsolatban, hogy az évtizedek során eddig hány volt belőle? Az nem titok, hogy van egy titkos főzet, egy elixír, amit minden nyáron beadnak Punxsutawney Phil-nek, hogy minél tovább éljen békében, boldogságban és elsősorban egészségben. Ennek összetételét még William Deeley, a Punxsutawney Mormota Klub elnöke sem ismeri, és azt sem árulhatja el, hogy eddig hány mormota alakította Punxsutawney Phil szerepét. A tippek 13-15 közé teszik ezt a számot, ha egy példány átlagosan egy évtizedig állt szolgálatban.

Punxsutawney Phil nem magányos, van egy felesége

Őt Phyllis-nek hívják, és természetesen együtt él a férjével.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló