Külföld

Mi van most a radikálizált tinilányokkal, akik csatlakoztak az ISIS-hez?

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.08 | 14:48

Elhitték, hogy az istennek tetsző élet és a földi Kánaán várja őket egy szerető új hazában. Shamima Begum nem az egyetlen, de alighanem a legismertebb ISIS feleség, aki a senki földjén ragadt: egy kurd táborban várja, hogy döntsenek sorsáról.

Begum egy teljesen asszimilálódott, dolgos, bangladesi származású londoni családban született, ám 14 évesen beszippantotta őt a terrorista ISIS ideológia. 15 évesen már két szintén kiskorú barátnőjével együtt szökött Szíriába, az akkori Iszlám Állam területére. Itt egy 23 éves fiatal,

Hollandiából visszaköltöző harcos felesége lett,

akitől három gyereke született. Később a három gyerek mindegyike meghalt, a legkisebb 2019 tavaszán tüdőgyulladásban.

Nem tudni pontosan, mit tett az ISIS területén Begum. Annyi bizonyos, hogy a férje hollandiai szülővárosa ellen tervezett nagyszabású merényletet, így nem szabadul a börtönből. Begum a helyi erkölcsrendészet tagja volt, nőket zaklatott, hogy ne járjanak egyedül, vagy ne lógjon ki a szandáljuk a fekete lepel alól. Nem kizárt, hogy

jazidi, azaz keresztény kurd nők kínzásában is részt vett.

2019. március 23-án az amerikai támogatású kurd-arab fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők teljes katonai győzelmet hirdetett ki az Iszlám Állam felett. Október végén pedig Donald Trump bejelentette, hogy az ISIS vezetője, “emírje”, Abu Bakr al-Bagdadi halott. A Kalifátus egykori lakói közül azonban csak kevesen jutottak a haza, a többség azóta is szír és kurd táborokban él. Egy részük reméli, hogy bűneik megbocsáttattak, mások viszont máig bármire képesek lennének az ISIS-ért.

Begum is szeretett volna hazatárni Londonba, de megfosztották brit állampolgárságától. Tavaly nyáron a brit legfelsőbb bíróság ugyan megállapította, hogy joga van a bírósági tárgyaláshoz, egyelőre azonban nem történt előrelépés az ügyben, a fiatal nő továbbra is az iraki-szír határon él egy sátorban, és állítja:

ő csak egyszerű háziasszony volt Rakkában, soha nem bántott senkit…

és egyébként is sokat szenvedett már három gyereke halálával. Shamima mindig nagyon összeszedett és magabiztos az interjúk során.

A brit közvélemény nem igazán szolidarít Begummal, és persze logikusnak tűnik az is, hogy az ISIS-feleségekről szülőhazáikban csupán azt tudják megállapítani, hogy csatlakoztak egy terrorszervezethez, de a pontos háborús bűnök feltérképezésére csak és kizárólag a háborús zónában volna lehetőség, az áldozatok és családjaik bevonásával.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.