Külföld

Az ausztrál diákok hajthatatlanok, március 15-én ismét a klímaváltozás ellen tüntetnek

  • Szerző:nuus
  • 2019.02.11 | 20:22

A 2019-es föderációs választásoknál jóval nagyobb a tét: a bolygó jövője!

Már vonultak utcára a klímaváltozás miatt az ausztrál iskolások, ám most azt szeretnék elérni, hogy minél több felnőtt is csatlakozzon hozzájuk. Március 15-ére szerveznek egy nagyszabású akciót, ahová rengeteg embert várnak.

via GIPHY

Annak ellenére, hogy a miniszterelnök megfeddte őket, hogy lógnak a suliból, a diákok újra szembe mennek majd Scott Morrisonnal. Szeretnék, ha vonulásukhoz csatlakoznának a velük szolidáris nagykorúak is.

Több szervezet is jelezte, hogy beszáll a menetbe: a National Union of Workers, a National Tertiary Education Union, a United Firefighters Union, a Hospo Voice, a Victorian Allied Health Professionals Association és a National Union of Students is részt fog venni a megmozduláson.

A nagy befolyással bíró munkáspárti Dolgozók Uniója egyetért a fiatalok törekvéseivel, miszerint nem szabad a jövőjüket félvállról venni.

Nagyon inspiráló vezetők, melléjük állunk, hogy jobban tudják hallatni a hangjukat.

áll a szervezet közleményében. Több, mint 300 akadémikus is aláírt egy nyilatkozatot, melyben állást foglalnak a diákok szemét is csípő gázkitermelés ellen, mely az Adani cég Carmichael nevű projektje.

via GIPHY

Tavaly 15 ezer fiatal ment utcára, iskola helyett, hogy jelezze: elege van a bolygót romboló folyamatokból. Melbourne, Sydney és még közel 30 ausztrál város tanulói csatlakoztak a menethez.

Most a föderációs választások előtt készül egy tömegtüntetés, a szakszervezetek bevonásával. Hatalmas megmozdulás várható, ugyanis a meghívás mindenkinek szól, akinek fontos a Földünk sorsa. Nem csak ez a kontinens mozdul meg aznap, de legalább 40 ország jelezte: kiállnak a fontos ügy mellett.

A 4 Climate

nevű, tavaly november 30-ai iskolai sztrájk egy svéd diáklányhoz köthető. Greta Thunberg Stockholmban lépett akcióba, ám az ausztrál vezetés egyáltalán nem nézte jó szemmel az otthoniak demonstrációját:

Inkább az iskolapadban tanuljanak a világról többet. Kevesebbet mozgolódjanak.

intette a miniszterelnök a felelősen gondolkodó ifjakat, akik közül egy 14 éves castlemaine-i diák véleménye rendkívüli éleslátásról árulkodik:

Lehet, hogy bent maradunk a suliban, de még ott is az lesz a fejünkben, hogy a fosszilis anyagok bányászata és égetése előmozdítja a veszélyes klímaváltozást, ami természeti katasztrófák, bozóttüzek és hőhullámok formájában jelentkezik.

summázza Milou Albrecht, aki szerint a helyi államférfiak nagyon elszakadtak a köznéptől.

Nyakunkon a szélsőséges időjárás, és 2019-ben választások lesznek. Már alig egy évtizedünk maradt, hogy megfékezzük a bolygónk pusztulását, nem húzhatják tovább az időt, és nem kockáztathatják a jövőnket a politikusok.

A 14 éves Harriet O’Shea Carre is tisztában van azzal, hogy a szénbányászat helyett át kell állni a megújuló energiákra, méghozzá 100 százalékban.

Rosszul vagyunk attól, hogy ránk se hederítenek. Nem tékozolhatják el a jövőnket! Rólunk döntenek, de nélkülünk?

idézi a News.com.au

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.