Külföld

Magyar származású őr is volt az auschwitzi személyzet tagjai között

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.12 | 15:01

A lengyelországi Nemzeti Emlékezés Intézete egy olyan adatbázist hozott nyilvánosságra, melyben az egykori személyzet tagjainak fotói is láthatók.

A tábort 1939 szeptemberében kezdték építeni és 1940 tavaszán nyitotta meg a kapuit. Eleinte politikai foglyokra tervezték, de aztán a zsidóság módszeres kiirtásának lett a legfőbb bázisa. Az oroszok szabadították fel a tábort 1945 januárjában.

Nagyon sok vád érte Lengyelországot, mely szerint ők adták a leghírhedtebb koncentrációs tábor kiszolgáló személyzetének nagy részét, de mint most a fotós archívumból kiderül, ez nem igaz.

A tábor személyzete nagyjából tízezer fős volt, a most nyilvánosságra hozott adatbázis pedig majdnem teljes: 8502 személy fotóját és alapadatait tartalmazza. Ezekből az nem derült ki, hogy ki miben vett részt a szolgálata alatt, de azt például igen, hogy az őrök között a tabult értelmiségitől a kétkezi munkáig mindenféle ember előfordult. Túlnyomó részben németekből állt a személyzet, ám be-becsúszott egy-két olyan őr is, aki másik nemzet szülötte volt, mint például alábbi honfitársunk is.

Forrás: Institute of National Remembrance
Forrás: Institute of National Remembrance


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló