Külföld

Megúszta a büntetőeljárást a 98 éves Fülöp herceg

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.02.15 | 07:46

Nem emelnek vádat a brit uralkodó férje ellen.

A brit uralkodó férje a múlt hónapban szenvedett súlyos autóbalesetet. Fülöp herceg azóta visszaadta jogosítványát. Az idén 93 esztendős II. Erzsébet királynő még mindig rendszeresen vezet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Windsor Royal Family (@windsor.royal.family) által megosztott bejegyzés,

Nem indul büntetőeljárás Fülöp edinburghi herceg ellen. A brit uralkodó férje a múlt hónapban egy meglehetősen súlyos autóbaleset részese volt.

Az idén 98 esztendős Fülöpöt a királyi család kelet-angliai téli rezidenciája, Sandringham közelében érte a baleset január 17-én, amikor Land Rover Freelander terepjárójával a helyi főútra próbált kihajtani, és eközben összeütközött egy Kia személyautóval.

A herceg saját maga vezette a Land Rovert, amely felborult. II. Erzsébet királynő férjét a helyszínre érkező többi autós segítette ki az oldalára dőlt kocsiból.

Fülöpnek nem esett baja, de a másik kocsi utasának, a 45 éves Emma Fairweathernek eltört a csuklója, a Kiát vezető 28 éves nő a térdén szenvedett könnyebb vágásos sérüléseket.

A Kiában utazott egy 9 hónapos kisfiú is, ő azonban nem sérült meg.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Windsor Royal Family (@windsor.royal.family) által megosztott bejegyzés,

A baleset után kiadott rendőrségi közlemény szerint az ütközés körülményeit a személyi sérüléssel járó közúti balesetekre vonatkozó szabályok alapján vizsgálják, és a hatóság “meghozza a vizsgálati eredménynek megfelelő intézkedést”.

Az angol-walesi főügyészség (Crown Prosecution Service, CPS) azonban csütörtökön bejelentette, hogy

eltekint a herceg elleni vádemeléstől, mivel úgy ítéli meg, hogy nem szolgálná a közérdeket a büntetőeljárás.

A közlemény szerint az ügyészség e döntéséhez figyelembe vett minden lehetséges körülményt, köztük a vétkesség mértékét, Fülöp életkorát, és azt, hogy a herceg a baleset után visszaadta vezetői engedélyét.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Duke Of Edinburgh ? (@officialhrhthedukeofedinburgh) által megosztott bejegyzés,

A Buckingham-palota szombaton jelentette be, hogy a királynő férje felhagyott az autóvezetéssel, és “gondos megfontolás után, saját elhatározásából” beszolgáltatta jogosítványát a hatóságoknak.

Fülöp nem sokkal az incidens után, a másik autó súlyosabban megsérült utasának, Emma Fairweathernek küldött

személyes levelében kifejezte mélységes sajnálkozását a balesetben általa játszott szerepért, jóllehet azt nem írta le konkrétan, hogy őt terhelné a felelősség.

A balesetet a herceg azzal magyarázta, hogy bár jól ismeri a kereszteződést, ahol az ütközés történt, a délutáni időpontban már alacsonyan járó nap elvakította, így nem vette észre a közeledő másik járművet, és ennek következményei miatt komoly lelkiismeret-furdalás gyötri.

Fülöp herceg külön is mélységes sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy Emma Fairweather a balesetben töréses sérülést szenvedett, és gyors felépülést kívánt a sérültnek.

Fülöpnek régi szenvedélye volt az autóvezetés, és a herceget korábban rendszeresen lehetett is látni vezetés közben a Londonon kívüli királyi rezidenciák – Windsor, Sandringham, Balmoral – környékén.

Amikor Barack Obama volt amerikai elnök és felesége 2016 áprilisában, Obama hivatalos londoni látogatása során felkereste a királynőt és férjét a windsori királyi rezidencián, a parkban leszálló helikoptertől a kastélyig vezető úton az akkor 95 esztendős Fülöp vezette az uralkodót és az elnöki házaspárt szállító autót.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Duke Of Edinburgh ? (@officialhrhthedukeofedinburgh) által megosztott bejegyzés,

Az idén 93 esztendős II. Erzsébet királynő Londonon kívül szintén rendszeresen maga vezeti járművét, ha nem hivatalos programokra tart.

Címlapi kép: Instagram 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló