Külföld

Új-Zéland a legkevésbé korrupt ország a Transparency listáján

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.22 | 12:13

Na de vajon Magyarország hányadik helyet érte el korrupciós ranglistán?

A legkevésbé korrupt országok a szervezet szerint Új-Zéland, amely az elérhető 100 pontból 89-et szerzett idén, és ezzel megelőzte Dániát és Finnországot is. A legkorruptabb országok Szomália, Dél-Szudán és Szíria lettek idén, míg az Egyesült Államok 16. a listán, Kína 77., Oroszország pedig a 135. helyet érte el.

A korrupció ellen küzdő, nemzetközi társadalmi szervezet idei listáján összesen 180 országot vizsgáltak. Az összehasonlító jelentés mindenekelőtt a közszféra korrupcióját méri, és elsősorban befektetők, üzleti, illetve kockázati elemzők véleményét tükrözi.

Fotó: Pixabay

És mi a helyzet velünk?

Magyarország a 2012-es pontozásából 10-et veszített, azóta minden évben romlott hazánk korrupciós megítélése a Transparency szemében. A Transparency a magyarországi korrupciós helyzetet 45 pontra értékelte, ezzel Magyarország a 66. helyre került, amellyel Szenegállal osztozik.

Európai országok közül Fehéroroszország (68.), Bulgária (71.), Szerbia (77.), Koszovó (85.), Albánia (91.), Bosznia (91.), Moldova (122.) és Ukrajna (130.) végzett mögöttünk. Az Unión belül egyedül Bulgáriát előztük meg a listán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló