Külföld

Egy holland szupermarketben megnyitottak egy olyan polcsort, ami 100%-ban műanyagmentes

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.01 | 15:03

A szakemberek remélik, hogy majd több szupermarket is követi a holland példát, sőt azt is, hogy majd egyre gyorsuló ütemben szorul ki a műanyag a boltokból. A holland üzlet során 700 különféle termék közül lehet válogatni.

Forrás: Pixabay

Már egy jó ideje tudjuk, hogy a műanyag rossz, a műanyag méreg, a műanyag tönkreteszi az élővilágot, azon belül is minket, közvetlenül az állatok után. A legnagyobb problémát a tengerekbe és óceánokba kerülő műanyag hulladék okozza. Most már olyan nagy a baj, hogy a tudósok arra figyelmeztetnek, ennek egyre kevésbé tűnik úgy, hogy jó vége lesz, a műanyaghulladék a teljes élővilágot veszélyezteti. Egy év elején közreadott kutatás például kimutatta, hogy csak Nagy-Britannia szupermarketei évente 1 millió tonna hulladékot termelnek, és ez csak a műanyag. Ezért is számít mérföldkőnek a műanyag-szennyezés elleni globális küzdelemben a holland lépés. Ami ugyan lehet, hogy még csak egyetlen, bár elég hosszú polcsor, de remélhetőleg egyre több követi, sőt teljesen plasztikmentes boltok is sorra nyílnak majd.

A holland kampány mögött álló szervezet, az A Plastic Planet társalapítója, Sian Sutherland szerint:

Évtizedeken át hülyítették a vásárlókat azzal a hazugsággal, hogy nem élhetünk műanyag nélkül. A műanyagmentes holland szupermarket polcsor viszont ennek épp az ellenkezőjét üzeni. Előttünk egy olyan jövő lebeg, ahol választhatunk: veszünk-e műanyagot vagy sem. Eddig nem volt választásunk.

Közben a holland szupermarket-lánc bejelentette, hogy további 74 üzletükben nyitnak hasonló polcsorokat, és ezzel még inkább az élen járnak majd a jó példa felmutatásában. A briteknél pedig a közelmúltban zajlott egy felmérés, ami szerint a lakosság elsöprő, 91%-a támogatja azt, hogy a szigetország boltjai is vezessék be a műanyagmentes termékek polcsorát a szupermarketekben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.