Külföld

Tavaly ősszel minden életet eltörölt a Föld felszínéről a földrengés, de csak most vették észre

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.01 | 07:45

Mindez Új-Zéland Déli Szigetének ésszakkeleti partjainál történt, a víz alatti Kaikōura kanyonban.

Tavaly novemberben 7.8 erősségű földrengés rázta meg az említett térséget, ami a szárazföldön okozott némi kárt. Arra viszont senki sem gondolt akkor, hogy a víz alatt mindez milyen pusztítást végezhetett.

Az Új Zélandi Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet munkatársai azonban a mélybe szálltak, és meglepve tapasztalták, hogy a földrengés víz alatti földcsuszamlást indított el, ami elpusztította a sziget északkeleti részénél található 1200 méter mélységban 60 kilométeren át húzódó Kaikōura kanyon teljes élővilágát.

Ezt nem olyan régen védetté nyilvánították, mivel itt található a legnagyobb víz alatti biomassza-telep a világon. Ami most már nincs. A kutatók azonnal a tenger mélyére merültek felmérni a pusztítást, de ahogy Dr. Dave Bowden ökológus is elmondta,

egyetlen élő organizmust sem találtunk a tengerfenéken.

Ami pedig elég kijózanítóan hatott. Ahol eddig zajlott a bőséges élet, most ott minden üres, kopár és halott. Öröm azonban az ürömben, hogy a szomorú események hatására a kutatók figyelme a terület felé fordult. Így fedezték fel azt is, hogy ez az eset nem egyedi, hanem korábban is megtörténhetett, nem is egy alkalommal, legutóbb mintegy pár száz éve.

Nagyon meg lennék lepve, ha a terület nem születne újjá, és magától,

mondta az ökológus.

Massive mudslide in Kaikōura Canyon destroy seabed life

NIWA’s marine ecologist Dr Dave Bowden talks about the catastrophic changes to the seafloor in the Kaikoura Canyon following the November earthquake.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.