Külföld

Megjelent egy könyv Cecil, a 2015-ben orvul legyilkolt oroszlán halálának körülményeiről

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.08 | 15:42

Dr. Andrew Loveridge könyve azon túl, hogy Cecil utolsó napjairól és óráiról tudósít, nem fest rózsás helyzetet az afrikai oroszlánok jövőjéről sem. Az ügy, a könyvnek köszönhetően, most újra napirendre került.

Cecilt 2015-ben lőtte le nyílpuskával egy „vadász”, egy Walter Palmer nevű amerikai fogorvos, aki 32 ezer fontot (ami kábé 45 ezer dollár) fizetett Zimbabwe-i túravezetőknek a lehetőségért. 3 évvel ezelőtt hatalmas botrány lett a dologból, ám a fogorvos megúszta a dolgot, és kifelé azt kommunikálta, gyorsan és hatékonyan végzett a nagyvaddal, miközben ő csak szabályosan járt el. Dr. Andrew Loveridge, aki a környékbeli oroszlánokkal, így Cecillel is foglalkozott, most kiadott egy leleplező könyvet (Lion Hearted: The Life and Death of Cecil and the Future of Africa’s Iconic Cats) az esetről, és a nyomozása a hivatalos magyarázattól merőben eltérő, egészen szörnyű és gátlástalan történtet mesél el.

Maria Costa (@costiita) által megosztott bejegyzés,

Eszerint a fogorvos nem egy nyílvesszővel, hanem kettővel végezte ki az állatot, ráadásul úgy, hogy az első lövése nem volt a legpontosabb, csak megsebezte az állatot, amelyik így még 10-12 órán keresztül életben volt, szenvedett a fájdalomtól, mire a második lövés aztán leterítette.

Cecil a Hwange Nemzeti Park területén élt, ahol nem lehetett rá vadászni, a terület szélétől indulva azonban húscafatokat helyeztek el, amivel kicsalták onnan az oroszlánt, hogy lelőhető legyen. A fogorvos pedig le is gyilkolta a nagyvadat. Mivel az oroszlánt szándékosan csábították a nemzeti park határain kívülre, ami a fennálló szabályok durva megsértése, és így ez bűncselekménynek minősül. Cecil egyébként 2 nőstényt és 6 kölyköt hagyott maga után a nemzeti parkban. Azt most még nem tudni, hogy a fogorvost előveszik-e újra a könyv hatására, de az biztos, hogy ha nem, akkor majd a karma elintézi a dolgot a hatóságok helyett.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló