Külföld

Kanadában azért tiltakoznak az orvosok, mert szerintük túl magas a fizetésük

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.09 | 10:56

Szerintük annak a pluszpénznek, amennyivel többet keresnek, máshol sokkal jobb helye lenne. Ezt nevezik társadalmilag felelős gondolkodásnak.

Kanadai orvosok egy csoportja Quebecben aláírt egy petíciót, amiben kifejezik akaratukat, hogy a múlt hónapban a tartományi kormánytól kapott fizetésemelésüket nem fogadják el, ám nem azért, mert keveslik, hanem mert sokalják. Szerintük a pénzt újra kell osztani, többet kell adni például az ápolóknak, illetve ebből kell finanszírozni az egészségügyet, hogy az ellátás a betegek számára minél megfizethetőbb legyen. A petíciót február 25-én fogalmazták meg és eddig több mint 700-an írták alá. Szerintük azért van erre szükség, mert az ágazatban egyedül az orvosi fizetések nőnek, miközben például az ápolók és ügyintézők munkakörülményei nehezedtek, az egészségügyi ellátás színvonala pedig csökkent.

A minisztérium csodálkozott az orvosok döntésén, de elfogadják azt, feltéve, hogy az orosvok többsége csatlakozik a petícióhoz és aláírja azt. Egyelőre az aláírók vannak kevesebben, bár az egész tiltakozási hullám még csak most kezdődött. De hogy van alapja a tiltakozásnak, arra jó példa a nővérek helyzete, akik országszerte arra panaszkodnak, hogy túlterheltek és alul vannak fizetve. A Quebec-ben élő és dolgozó ápolónő, Emilie Ricard Facebook-posztja például elég nagyot ment. A fiatal nő azután írta ki magából a keserűségét, hogy az egészségügyi miniszter azt nyilatkozta: “az egészségügyi rendszer reformja sikeres”. A nővér viszont pont nem erről számolt be: képtelen kipihenni magát, mert több műszakban kénytelen dolgozni, ráadásul csak ő egymaga 70 betegről gondoskodik egyszerre. A könnyes szemmel megírt poszt hatásosan végződik: a nővér szerint megszakadnak a munkában, miközben szégyelli magát a szolgáltatás színvonaltalanság miatt.

Az egészségügyi rendszerünk beteg és haldoklik,

mondott ítéletet Ricard nővér a posztja végén. A miniszter sem maradt tétlen: ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás, akkor teljesítik az orvosok kérését, de ettől függetlenül is igyekeznek javítani az egészségügyi dolgozók munkakörülményein.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló