Külföld

Kanadában azért tiltakoznak az orvosok, mert szerintük túl magas a fizetésük

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.09 | 10:56

Szerintük annak a pluszpénznek, amennyivel többet keresnek, máshol sokkal jobb helye lenne. Ezt nevezik társadalmilag felelős gondolkodásnak.

Kanadai orvosok egy csoportja Quebecben aláírt egy petíciót, amiben kifejezik akaratukat, hogy a múlt hónapban a tartományi kormánytól kapott fizetésemelésüket nem fogadják el, ám nem azért, mert keveslik, hanem mert sokalják. Szerintük a pénzt újra kell osztani, többet kell adni például az ápolóknak, illetve ebből kell finanszírozni az egészségügyet, hogy az ellátás a betegek számára minél megfizethetőbb legyen. A petíciót február 25-én fogalmazták meg és eddig több mint 700-an írták alá. Szerintük azért van erre szükség, mert az ágazatban egyedül az orvosi fizetések nőnek, miközben például az ápolók és ügyintézők munkakörülményei nehezedtek, az egészségügyi ellátás színvonala pedig csökkent.

A minisztérium csodálkozott az orvosok döntésén, de elfogadják azt, feltéve, hogy az orosvok többsége csatlakozik a petícióhoz és aláírja azt. Egyelőre az aláírók vannak kevesebben, bár az egész tiltakozási hullám még csak most kezdődött. De hogy van alapja a tiltakozásnak, arra jó példa a nővérek helyzete, akik országszerte arra panaszkodnak, hogy túlterheltek és alul vannak fizetve. A Quebec-ben élő és dolgozó ápolónő, Emilie Ricard Facebook-posztja például elég nagyot ment. A fiatal nő azután írta ki magából a keserűségét, hogy az egészségügyi miniszter azt nyilatkozta: “az egészségügyi rendszer reformja sikeres”. A nővér viszont pont nem erről számolt be: képtelen kipihenni magát, mert több műszakban kénytelen dolgozni, ráadásul csak ő egymaga 70 betegről gondoskodik egyszerre. A könnyes szemmel megírt poszt hatásosan végződik: a nővér szerint megszakadnak a munkában, miközben szégyelli magát a szolgáltatás színvonaltalanság miatt.

Az egészségügyi rendszerünk beteg és haldoklik,

mondott ítéletet Ricard nővér a posztja végén. A miniszter sem maradt tétlen: ha összegyűlik a megfelelő számú aláírás, akkor teljesítik az orvosok kérését, de ettől függetlenül is igyekeznek javítani az egészségügyi dolgozók munkakörülményein.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló