Külföld

Kötelező lesz Izlandon ugyanannyi fizetést adni a nőknek, mint a férfiaknak

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.09 | 13:52

Egy nappal nőnap után kapják meg az izlandi nők életük legnagyobb ajándékát: az országban a világon elsőként 2022-től minden cég köteles lesz egyenlően bérezni a nőket és a férfiakat.

2022-től már ugyanannyit kereshetnek Izlandon a nők, mint a férfiak. Kép: Pixabay
Ha átmegy a parlamenten a kormány törvénytervezete, Izlandon megvalósulhat a nemek közötti béregyenlőség. Kép: Pixabay

Világelsőként döntött arról az izlandi törvényhozás, hogy nemtől, származástól, szexualitástól és nemzetiségtől függetlenül minden alkalmazott ugyanolyan bért kapjon.

A kormány törvénytervezete szerint minden 25 vagy annál több főt alkalmazó cég ugyanolyan fizetést köteles adni az azonos pozícióban lévő alkalmazottainak.

Svájcban és Minnesotában (USA) léteznek már hasonló rendszerek, de Izland az első, aki kötelezővé teszi a béregyenlőséget.

Az egyenlőségért és társadalmi ügyekért felelős miniszter, Thorsteinn Viglundsson szerint eljött az idő ahhoz, hogy radikális lépést tegyenek az ügyben.

Biztosítanunk kell, hogy a nőknek és a férfiaknak ugyanolyan lehetőségeik legyenek a munkahelyükön. A mi felelősségünk, hogy mindent megtegyünk ennek érdekében”

– mondta.

2022-re el szeretné tüntetni a nemek közti fizetési szakadékot az északi ország, ennek a stratégiának a részeként döntöttek a törvényről.  Átlagosan az izlandi nők minden nap ingyen dolgoznak 14:38 után – ennek kapcsán tavaly októberben ezrek vonultak utcára ebben az időpontban, hogy szembeszálljanak a diszkriminációval.

Izland már korábban is tett lépéseket az egyenjogúság felé: érvényben van egy törvény, ami kötelezi az ötvennél több főt alkalmazó cégeket, hogy állományuk legalább negyven százalékát nőknek kell alkotnia. Az országot már nyolc éve élenjáróként tartja számon a nemek közti fizetési egyenlőség tekintetében a Világgazdasági Fórum. Ennek ellenére a nők jelenleg 14-18 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál. Az OECD-országok átlaga 15.5 százalék.

Voltak, akik ellenezték a tervezetet: szerintük ez megterheli a cégeket, amit Viglundsson is elismer. „De akkor is nagy teher van a cégeken, amikor beadják az éves adójelentésüket” – tette hozzá. „Mernünk kell nagyokat lépni azért, hogy felléphessünk az igazságtalanság ellen.”

Forrás: Independent, nyitókép: Spencer Platt/Getty


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.