Külföld

Német elemzők szerint gazdasági visszaesés várható a koronavírus miatt

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.03.11 | 15:30

A 2008-2009-es pénzügyi válsághoz hasonló összeomlás ugyan nem lesz, mert a bankrendszer sokkal egészségesebb és felkészültebb a megrázkódtatásokra, de egy "enyhe recesszió" szinte garantált.


Az elemzők szerint a hét “fekete hétfővel” indult, de a tőzsdék esése “nem nagy dráma”, hiszen a mutatók néhány hete még történelmi csúcson voltak. Nagy baj akkor történhet, ha a részvénypiaci folyamatok átgyűrűznek a reálgazdaságba, és például nehezebben jutnak hitelhez a vállalkozások.

Clement Fuest, a müncheni ifo gazdaságkutató intézet elnöke szerint számos fejlemény utal arra, hogy a német gazdaság recesszió előtt áll, és a visszaesés akár el is húzódhat. Mint mondta, “sajnos sok virológus állítja, hogy a járvány nyáron talán alábbhagy, de ősszel visszatér”, és ebben az esetben elkerülhetetlen lenne a recesszió, ezért a szövetségi kormánynak az eddig tervezettnél több támogatást kell biztosítania a bajba került vállalkozásoknak.

Első vészhelyzeti intézkedésként átalakították a rövidített munkaidő intézményét. A koronavírus-járvány miatt bajba került cégek az eddigi 30 százalék helyett már akkor bevezethetik a kieső bér egy részének közpénzből finanszírozott pótlására épülő rövidített munkaidőt, ha dolgozóik 10 százalékánál kell csökkenteni a munkaidőt. További könnyítés, hogy az alkalmazottak mellett a munkaerő-kölcsönzés révén foglalkoztatott munkatársak esetében is igényelhető a támogatás. Bevezetik azt is, hogy a vállalatok visszaigényelhetik a nem ledolgozott, de mégis kifizetett munkaórák után járó bérre rakodó társadalombiztosítási járulékokat.

Németországban a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi összesítése szerint 1139 embernél mutatták ki az új koronavírust. Egy héttel korábban 200 alatt volt az ismert fertőzöttek száma.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló