Külföld

Putyin újra elhagyta Oroszországot, holott külföldön letartóztathatják – durva, hova ment!

  • Szerző:nuus
  • 2023.03.19 | 08:18

Igaz, saját véleménye szerint Oroszország területén maradt, ugyanis szombaton Krímbe látogatott, vasárnap pedig Mariupolban szállt le a gépe. A nemzetközi közösség ezzel persze nem ért egyet.

Vlagyimir Putyin hivatalosan nemzetközi bűncselekmény gyanúsítottja lett, így Oroszországon kívül letartóztathatják és bíróság elé állíthatják – jelentette ki Andrij Kosztyin ukrán főügyész, reagálva arra, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pénteken háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen.

“Mostantól az orosz elnök hivatalosan gyanúsítotti státuszban van egy nemzetközi bűncselekmény, nevezetesen ukrán gyermekek illegális kitelepítése miatt. A Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin orosz elnök és Lvova-Belova orosz gyermekjogi biztos ellen. Ez azt jelenti, hogy Oroszországon kívül le kell tartóztatni, és bíróság elé kell állítani Putyint. A világ vezetői pedig háromszor meggondolják, mielőtt kezet fognak vagy tárgyalóasztalhoz ülnek vele. A világ kapott egy jelzést, hogy az orosz rezsim bűnöző, vezetése és csatlósai felelősségre vonhatók”

– hangsúlyozta a főügyész.

Ennek ellenére Putyin most a Krím területére látogatott, amit Oroszország 2014. március 18-án vett el Ukrajnától, miután a megszállt félszigeten nemzetközileg el nem ismert népszavazást tartottak.

Vasárnap ezután Mariupolba tett munkalátogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte a Kreml sajtószolgálata. A diktátor helikopterrel érkezett, ezután beszélgetett a Nyevszkij lakótelep lakóival, és felkereste az egyik család otthonát. Járt a város tengerpartján a jachtklub közelében, a színház épületénél és más helyi nevezetességeknél.

Mariupol az az ukrán város, ami a legtöbbet szenvedett az orosz invázió miatt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló