Külföld

Hatalmas zavargások Franciaországban: 13 ezer rendőrt vezényelnek az utcára

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.03.28 | 19:00

Franciaországban 13 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak kedden országszerte a vitatott nyugdíjreform elleni tiltakozásul tizedik alkalommal meghirdetett utcai felvonulásokon, miközben a stratégiai ágazatokban harmadik hete folytatódik a határozatlan idejű munkabeszüntetés.

MTI/AP/Jeremias Gonzalez

Gérald Darmanin belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: “példátlan biztonsági készültséget” léptet életbe, miután Párizsban, ahol 5500 rendőr lesz az utcákon, több mint ezer radikális tiltakozóra számítanak, akik egy része külföldről érkezik. A tárcavezető szerint “nagyon jelentős a rendzavarás veszélye” a tizedik tiltakozónapon is, ezért “mindenkit ünnepélyesen nyugalomra” szólított fel.

A legutóbbi tiltakozónapon, múlt csütörtökön a rendőrség szerint több mint egymillióan, a szakszervezetek szerint 3,5 millióan vonultak utcára,

s 441 rendőr és csendőr megsérült a demonstrálókkal kialakult összetűzések során. Országszerte 457 tüntetőt őrizetbe vettek a hatóságok. Az energiatermelésben és -ellátásban dolgozók vesznek részt a legjelentősebb számban a nyugdíjkorhatárnak 62-ről 64 évre emelését előíró törvénytervezet elleni tiltakozásokban, országszerte sztrájkokat, blokádokat, tüntetéseket kezdtek január 19-én.

A Franciaországban található hét olajfinomító közül hétfőn már csak kettő működött, az Esso-Exxon-Mobil cégnek a déli Fos-sur-Merben található telepén és a TotalEnergies-nek a délkeleti Feyzinben található telepén, a többi olajfinomító fokozatosan állt le a múlt héten. Miután az olajfinomítókban dolgozók már harmadik hete akadályozzák az olajtározóknál a ki- és bejutást, a töltőállomásokon fokozatosan romlik a helyzet. A 11 ezer franciaországi töltőállomás 15,7 százalékánál volt hétfőn hiány valamelyik üzemanyagból, 7,4 százalékuknál pedig egyáltalán nem volt üzemanyag.

Az üzemanyaghiány mindenekelőtt a nyugati országrészben, Loire-Atlantique megyében érezteti hatását, ahol a kutak 55 százalékánál gondok vannak, valamint a déli Bouches-du-Rhone-ban, ahol a töltőállomások több mint 40 százaléka ürült ki. A többi déli megyében (Gard, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Var), ahol a kutak harmada üres, a prefektúrák 30 literre korlátozták az egyszerre vásárolható üzemanyag mennyiségét.

Párizs egyes kerületeiben harmadik hete folytatódott a hulladékszállítók sztrájkja,

s a főváros körüli szemétégetők egy része sem működik, de miután a hatóságok a sztrájkolók egy részét a kötelezték a munkafelvételre, a járdákon felhalmozódott hulladékmennyiség a hétvégén 10 ezer tonnáról 7800 tonnára csökkent. A párizsi Louvre múzeum hétfőn nem nyitott ki, miután a dolgozók elzárták a létesítmény bejáratát. Kedden a vasúti és a tömegközlekedési dolgozók is munkabeszüntetést tartanak, így országszerte fennakadások várhatók a közlekedésben, a polgári légi közlekedési igazgatóság a légitársaságokat járataik 20 százaléknak törlésére kérte kedden és szerdán a légiirányítók sztrájkja miatt. A pedagógus szakszervezetek szerint a tanároknak mintegy harmada nem fogja megtartani az óráit kedden.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló