Külföld

Mint egy rossz álom, Svájcban kávé nélkül képzelnék el a túlélést?

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.12 | 17:18

Az tényleg a világvége, ha nincs raktáron a fekete főzetre valóból.

A svájci kormány egy merészet gondolt, amikor újratervezte, mi kerülhet a vész esetén felbontandó túlélő csomagokba. A nyugati ország nagy bajokra félretett készletei közt mindig is szerepelt a kávé – így volt ez az első, majd a második világháború idején is.

via GIPHY

Most sem árt, ha van egy gondosan összeállított vésztartalék, ugyanis bármikor jöhet egy természeti katasztrófa vagy egy csúnya járvány. De 2022-re új alapon képzeli el az állam vezetése a tárolást. A felgyűlt 15,3 tonna kávét például nem tartják már indokoltnak, amiből pedig akár három hónapig is kihúzná a lakosság.

A kávé nem szükséges a túléléshez.

– szól a Reservesuisse hivatalos indoklása, mely kitér arra is, hogy ebben az anyagban nincsen kalória, így valójában nem járul hozzá az életben maradáshoz sem. Nélkülözi ugyanis a fiziológiailag hasznosítható tápanyagokat.

 

View this post on Instagram

 

Le saviez-vous ? ? 100’000… Il s’agit du nombre de kilos de café vert disponible en permanence à La Semeuse en cas d’incapacité à se réapprovisionner en matière première ! Ces provisions représentent la réserve stratégique établie par la Confédération. Plusieurs torréfacteurs suisses participent à sa constitution. Ainsi, en cas de pénurie, environ 12 millions de cafés pourraient être bus et cela uniquement grâce au stock prévu par La Semeuse ! ☕️ *** Hätten Sie es gewusst ? ? 100’000… So viel Kilogramm Rohkaffee liegt bei La Semeuse ständig am Lager – für den Fall eines Lieferengpasses bei unserem Rohstoff. Dieser Vorrat ist eine strategische Reserve, die der Bund so festgelegt hat. Mehrere Kaffeeröstereien in der Schweiz beteiligen sich daran. Sollte der Kaffee einmal knapp werden, können noch rund 12 Millionen Tassen Kaffee getrunken werden, allein dank der Vorräte in den Lagern von La Semeuse. ☕️ #lasemeuse #torrefiea1000metres #chauxdefonds #cafe #kaffee #coffee #suisse #schweiz #switzerland #reservesuisse

A post shared by La Semeuse (@cafeslasemeuse) on

Novemberig még folyik a nyilvános vita a javaslatról, de az máris világos, hogy nem mindenki örülne a küszöbön álló változásnak. A 15 kávéforgalmazóból 12-en már hangot is adtak csalódottságuknak.

Ha csak a termékek kalóriái számítanak az életben maradáshoz, akkor az a kávéra nézve: igazságtalanság.

– véli az egyik érintett cég. A svájciak viszonylag lelkes kávésoknak számítanak: fejenként évi kilenc kilónyi darálékot gőzölnek el. Angliában, a tea fellegvárában ez az érték alig 3,3 kg, említi meg a BBC.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.