Külföld

A kongói elnöknek kell meggyőznie a lakosságot, hogy az ebola igenis létezik

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.17 | 10:12

Nagyon sokan utasítják el az oltásokat a tévinformációk miatt.

Egészen bizarr: a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke kedden országának az ebolajárvány sújtotta térségeiben próbálta meggyőzni a lakosságot arról, hogy a betegség valóban létezik, és bízzanak az egészségügyi munkásokban.

Fotó: AFP PHOTO / JUNIOR KANNAH

Az orvosok iránti bizalmatlanság és a helyi közösségek vezetői által terjesztett tévinformációk sokakat arra késztettek az afrikai ország keleti felében, hogy utasítsák el az oltásokat. Ráadásul a The Lancet című tekintélyes orvosi folyóirat által nemrég nyilvánosságra hozott felmérése szerint, amely a Kongói Demokratikus Köztársaságban tomboló ebolajárvány epicentrumának számító Butembo és Beni városokban készült, a megkérdezettek kongóiak 26 százaléka nem is hisz abban, hogy létezik az ebolavírus.

A megfelelő egészségügyi intézmények helyett az emberek így a hagyományos gyógymódokat alkalmazó „gyógyítókhoz” fordulnak, ami csak segíti a fertőzés terjedését. „Ez nem egy kitalált betegség” – hangsúlyozta a januárban beiktatott Tshisekedi a keleti Beni városában.

A legfrissebb adatok szerint az afrikai ország keleti felében tavaly augusztus óta pusztító járványban eddig 814-en haltak meg, és 1264 a vérzéses lázzal járó vírus fertőzöttjeinek a száma. A betegség elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken tombol.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló