Külföld

Amerikában a feketék leégett templomaira is gyűjtenek, nem csak a Notre-Dame-ra

  • Szerző:nuus
  • 2019.04.18 | 13:18

Égető hit-kérdések lángoltak fel a párizsi tűzeset nyomán.

Az április 15-ei Notre-Dame-ot ért tűzvész az egész világot megrengette: máris milliós összegek gyűlnek az ikonikus párizsi műemlék helyreállítására. Ám ezzel egy időben fellángolt az adakozás más, kisebb imaházak újjáépítésének érdekében is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yashar Ali (@currentyashar) on

Rasszista gyújtogatók miatt pusztult el nemrég több, feketék által látogatott imaház is Amerikában. Csak Louisiana-ban például három ilyen rom ügyében is gyűjtés indult április 16-án: 750 ezernél is több dollár jutott erre a nemes célra is, szinte órákon belül. Március 26-án kapott lángra a Port Barre-i St. Mary, majd Opelousas két imaháza is hasonlóan járt. A Greater Union Baptist Church és a Mount Pleasant Baptist gyulladt ki, április 2-án, illetve 4-én, melyeket az afro-amerikaiak több generációja is spirituális otthonaként tartott számon. Errefelé a kis közösségek nehezen tudnak talpra állni:

Az ittenieknek tudniuk kell, hogy velük is törődnek. A világnak pedig azt, hogy mi történt velük.

írja a kampány oldalán Jessica Piombo. A Montereyben élő professzor asszony vallja, hogy

Minden apróság jól jön nekik.

A kampányról hírt adott Twitteren Hillary Clinton is, illetve Yashar Ali újságíró és a CNN-es Jake Tapper is. Kiderült, hogy a 21 éves Holden Matthewst gyanúsítják szándékos gyújtogatással. A helyi seriff fia nem először keveredett már gyűlölet alapú bűncselekménybe. A templomok kötöttek egyébként biztosítást, de a helyreállító költségek még így is égbe kiáltóak.

via GIPHY

A GoFundMe-n közzé tett felhívást a Seventh District Baptist Association jegyzi, akik délnyugat-Louisiana-ban 54 baptista imaházat tartanak fenn. Ezek közé számít a három megrongálódott épület is, melyeket a befolyt összegből szeretnének renoválni. A padsorokat, a hangrendszert és a hangszereket is pótolni kell, tájékoztat a The New York Times.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló