Külföld

6 dolog, amiről Trump bármikor és maga dönthet

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.25 | 12:33

Ugyan hadüzenetet nem küldhet a kongresszus jóváhagyása nélkül, de az atomarzenált azért kilőheti, ha rossz kedvvel ébred.

Az Egyesült Államok elnökének nem áll hatalmában hadüzenetet küldeni, törvényt hozni, vagy éppen csökkenteni az üzemanyagárakat (legyen utóbbi miatt bármekkora a népharag). Van viszont néhány kevésbé látványos döntés, amihez nincs szüksége más jóváhagyására.

A legtöbb tulajdonképpen ártatlan, de egy részük, ismerve Trump eddigi tevékenységét, könnyen katasztrófához vezethet. Összegyűjtöttünk néhány példát ezekből!

Sms-t küldhet bárkinek a telefonjára

Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium

Emlékeztek még a nagy havazásra? Akkor itthon mi is leckét kaptunk belőle, hogy a nagy testvér mindig figyel minket, és szükség esetén meg is szólít! Trump három esetben küldhet honpolgárai telefonjára sms-t, akár egymás után: vészhelyzeti figyelmeztetést életveszélyes helyzetekben, egy eltűnt gyermek kapcsán, és egy elnöki riasztást is kiadhat. Az első kettőt egyébként lehet blokkolni a telefon beállításai között, a harmadikat nem.

Szóval ha Trump gondol egyet, akkor ír és arról, amikor akar.

Kilőni az atomot

Szerencsére Trump nem olyan hatalmas, hogy felhatalmazás nélkül hadüzenetet küldjön a neki nem szimpatikus országoknak, de az atomcsapást elrendelheti: ami meg simán kiválthatja a hadiállapotot. Nehéz elfelejteni, hogy gyakorlatilag teljes hivatali ideje alatt néhány lépésre tőle ott van egy aktatáska, benne az atomarzenál rakétáinak indítókódjaival. Még a védelmi minisztert is felülbírálhatja, akinek nincs vétójoga az elnöki akarat ellen.

Átkutatni bármilyen elektronikai eszközt

Még 2002-ben, az elképesztően összetett gondolkodását számos alkalommal bizonyító George W. Bush felhatalmazta a Nemzetbiztonsági Hivatalt, hogy átkutasson bármilyen eszközt 100 mérföldes körben minden különösebb engedély nélkül. Bizonyos helyeken, mint például Connecticut, Hawaii és Florida, ez az állam egész területére vonatkozhat. Szerencsére az elnök arról is dönthet, hogy az ilyen hivatalok munkáját beszüntesse.

Meghatározni filmek és TV műsorok bemutatását

Obama elnök 2016-ban ezt ki is használta: családjával szerette volna megnézni a Trónok harca hatodik évadát – még a nagyközönség előtt. Obama elküldte a kérését az HBO-nak, akik azonnal jóvá is hagyták azt. Ahogy David Benioff producer a CNN-nek reagálta. “Miért, te mit csinálnál, ha a hadsereg főparancsnoka ilyet kér tőled?”

Letilthatja a kormányzati alkalmazottaknak az sms-t

Szintén Obama volt az, aki 2009 októberében különleges rendeletben tiltotta meg a szövetségi alkalmazottaknak, hogy vezetés közben írogassanak. A rendelet célja az volt, hogy a közel 3 millió alkalmazottal példát mutassanak a vezetés közbeni telefonozás elleni küzdelemben! Nyolc éves elnöksége alatt ez az egyike volt a kiadott 277 rendeletnek.

Kihirdetni a szükségállapotot – és meghosszabbítani

A szükségállapot nem magától szűnik meg. Akár évtizedekre is meghosszabbítható, és erről csak az elnök dönthet kedve szerint. Például Obama elnöksége alatt 30 szükségállapot volt érvényben. Kettő az ő hivatali idejében született, de többet meghosszabbított. Olyanokat, amiket még Bill Clinton vagy éppen Jimmy Carter idejében hirdettek ki. A rendelet keretében az elnök mobilkórházat építtethet, lefoglalhat magántulajdont, növelheti és csökkentheti a katonai személyzet létszámát.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Majka csúnyán megalázta Curtist
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.