Külföld

Ezekből a szerekből áll össze a halálos koktél

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.28 | 13:33
  • trendindex: 2

A halálos injekciókhoz használt szereket nem emberek megölésére találták ki. Azért vannak a piacon, mert gyógyszerként használják őket. A gyártók nem azt írják a dobozukra, hogy “csak kivégzésre”, de az Egyesült Államokbeli Arkansasban elvesztették gyógyszer jellegüket. Bemutatjuk, mi is ez a három készítmény.

Ritkábbak lettek az utóbbi időben a halálos injekcióval végre hajtott kivégzések az Egyesült Államokban, részben azért, mert a gyógyszercégek nem akarnak segítséget nyújtani ebben, és tiltják készítményeik ilyen célra való árusítását. Az arkansasi büntetésvégrehajtóknak azonban sikerült három olyan szerre rátenni a kezüket, amiket a bíróságok alkalmasnak ítéltek kivégzésre.

alcatraz-2161656_640

Nyugtat, de nem érzéstelenít

A Midazolam egy nyugtató. Tükrözés vagy műtét előtt adnak ilyet a páciensnek az aneszteziológusok. Nem alszunk el tőle, de álmosak leszünk, és lehet, hogy semmire nem fogunk emlékezni abból, ami történt velünk. Műtét előtt ezt kapja először a beteg, utána az érzéstelenítőt.

Az arkansasi kivégzés során a Mindazolamot kapja meg először az elítélt. Persze sokkal többet adnak be neki a normál adagnál, 4 milligramm helyett 500-at. A cél nyilván az, hogy “kiüssék”, hogy ne tudja, mi történik vele. A baj az, hogy ettől nem veszti el az eszméletét, és a fájdalomtól sem kíméli meg ez a szer.

A Mindazolamot számos balul sikerült kivégzésért kárhoztatták már, amelyek során az érintett érzéstelenítése nem sikerült tökéletesen. Egy ilyen után, amikor két órán át tartott a folyamat, Arizonában betiltották a használatát.

Elrejti a szenvedést

Mint a Mindazolam, a vecuronium bromide is általánosan használt műtéteknél. Ellazítja és megbénítja az izmokat, a páciens nem tud mozogni. Egy hatalmas dózis megállítja a rekeszizom mozgását, a légzés leáll.

A normál adagja ennek a szernek körülbelül 8 milligramm, a halálos injekcióban 100-at tesznek. A cél az elítélt légzésének megállítása. Viszont az izmok megbénulása miatt az ember sem beszélni, sem mozogni nem tud, így nem tudja kifejezni, érez-e fájdalmat. Szóval ez inkább csak elrejti a fogoly szenvedését.

Megállítja a szívet

A kálium kloridot a leggyakrabban káliumpótlásra használják. A kálium olyan ásványi anyag, amire a szervezetnek szüksége van. Kis mennyiség belőle az idegek és az izmok működését segíti, egy hatalmas dózis viszont megállíthatja a szívet.

Ha az előző szer, a vecuronium bromide teszi a dolgát, akkor mire a kálium klorid sorra kerül, az elítélt már szinte halott. Ha viszont nem, akkor rendkívüli fájdalmat okozhat. Egy aneszteziológus azt mondja:

Elég erős ahhoz, hogy elpusztítsa a vénákat, még a normál adagot kapó betegek is égő érzésről panaszkodnak időnként.

Ezeket a gyógyszereket nem kivégzésekre tesztelték és engedélyezték, így semmi garancia nincs arra, hogy humánusan végzik a dolgukat. Az USA államai gyakran évekre felfüggesztik az ítéletvégrehajtást, mert nem tudnak hozzájutni a szükséges készítményekhez. A büntetésvégrehajtóknak ügyeskedniük kell, hogy beszerezzék ezeket.

A gyógyszerkereskedők szabályainak megsértése miatt néhány cég pert indított. A kivégzések azonban folytatódnak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló