Külföld

Ilyen most a mindennapi élet Kijevben, 2,5 hónappal a háború kezdete után

  • Szerző:nuus
  • 2022.05.11 | 08:18

Az orosz hadsereg a donyecki és donbaszi területekre összpontosítja erőit, Kijevbe sok menekült már most visszatért.

Kijevbe lassan kezd visszatérni az élet. Rengeteg vendéglátóhely kinyitott, az emberek örülnek, hogy végre kedvenc kávézóikban és kocsmáik teraszán ücsöröghetnek. A leginkább népszerű hipszter helyek, a jó időre való tekintettel újra megteltek, bár nagyon sok egység még nem tudott kinyitni: vagy azért, mert a tulajdonos és a személyzet is nyugatra menekült, vagy azért, mert a város megszokott lélekszáma még nem állt vissza, ezért aligha volna megfelelő forgalmuk. A nagy étteremláncok, köztük a McDonald’s is nyitva van már.

A boltok polcain elég széles a kínálat, friss alapanyagokhoz is egyszerűen hozzá lehet jutni. Érdekes módon burgonyából a legtöbb helyen hiány van, de összességében véve bármihez hozzá lehet jutni. Az emberek nem tartalékolnak agyatlanul, higgadtan vásárolnak – derül ki a felvételekből.

A békeidőkhöz képest azért van némi változás: mindenhol sok a katona, akiket a civilek szívesen hívnak meg egy-egy kávéra, süteményre. A forgalom a megszokottnál jóval kisebb, sokan még nem tértek vissza, azonkívül rengeteg hely továbbra is zárva tart. Az ukránok optimisták, abban bíznak, a nyarat már békében tölthetik – ez derül ki a kijevi vlogger Johnny FD friss videójából, amiből kiderül: még neki is szoknia kell, hogy szülővárosát ezentúl Kijivnek hívják, ukránosan, az eddig megszokott oroszos Kijev helyett.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló