Külföld

Ilyen lenne a világ, ha nem vándoroltak volna a földrészek

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.16 | 07:45

Ekkor még az Atlanti-óceán csak egy tó volt.

Ha rávetítjük egy adott földtörténeti kor földrészeire a jelenlegi országok egykori helyét, akkor bizony érhet minket pár meglepetés. Például hogy keletről a magyar partokat a Thetis-óceán mosná, míg például a spanyolok Grönlanddal és Izlanddal osztoznának az Atlanti-tavon(!). Amerikában pedig csak nyugati-parti rapperek volnának: eközben a New Yorkiak a szomszédos marokkóiaknak integethetnének.

300 millió évvel ezelőtt bizony más szelek fújtak: a Földnek nem volt ennyi – hét – kontinense még, mint most – írja a Matador Network. Akkor még egy szuperföldrészben egyesült minden szárazpart, ami a Pangea nevet kapta az utókor tudósaitól. Ennek a hatalmas területnek a partjait a Panthalassa-óceán mosta. 200 millió éve kezdett töredezni a földrész, és kezdte felvenni azt az ábrázatot, amit jelenleg is ismerünk.

Egy LikeWolvesDo nevű Reddit-user dobta be a köztudatba a zoomolható, moderizált Pangeát, melyet az OnlMaps is közzé tett.

Mondanunk sem kell, a tektonikai mozgások azóta sem álltak le, tehát a mostani világunk is egy pillanatfelvétel a bolygónk történetében. A lassacskán bekövetkezendő folyamatok azt fogják eredményezni, hogy Ausztrália Ázsiába nyomul be, Afrika keleti része viszont leszakadni készül kontinenséről.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló