Külföld

Nemi erőszak és vérfertőzés esetén is tilos lesz az abortusz Alabamában – tiltakoznak a sztárok

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.05.17 | 07:10

Nincs visszaút: az alabamai kormányzó aláírta a brutálisan szigorú abortusztilalomról szóló törvényt. Ezentúl akár 99 év börtönt is kaphat az az orvos, aki abortuszt hajt végre. A törvény már a fogantatástól tiltja a művi terhesség-megszakítást, és nem tesz kivételt abban az esetben sem, ha nemi erőszak vagy vérfertőzés miatt lett valaki terhes.

Kay Ivey, Alabama republikánus kormányzója szerda este aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztörvényét. A törvényt kedden fogadta el a déli tagállam szenátusa. A törvény csaknem teljes egészében betiltja a művi terhesség-megszakítást.

Más, az abortuszt erőteljesen korlátozó tagállamok törvényeitől eltérően nem a magzat első szívdobbanásától – nagyjából a terhesség 6. hetétől -, hanem már a fogantatástól tiltja az abortuszt, és nem tesz kivételt nemi erőszak vagy vérfertőzés miatt bekövetkező terhesség esetében sem. Csak akkor engedélyezi a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van, vagy egészsége nagyon súlyosan károsodhat. A törvény értelmében a művi abortuszt végrehajtó orvost 99 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. Kay Ivey kormányzó a törvény aláírása után közleményt adott ki. Ebben leszögezte:

sok támogatója számára ez a törvény ékes bizonyíték arra, hogy az alabamaiak mélyen hisznek abban, minden élet értékes és minden élet megszentelt ajándék Istentől

Többen is tiltakoznak a törvény ellen, még a The New York Times is állást foglalt az ügyben

Leana Wen, a Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű, abortuszpárti civil szervezet elnöke közölte: csütörtökön bírósági keresetet nyújt be, mert a törvény megsérti a szövetségi legfelsőbb bíróság 1973-as, úgynevezett Roe/Wade-döntését, amely biztosítja a nők jogát az abortuszhoz. Staci Fox, a szervezet másik igazgatója szerda este a CBS televízió híradójában azt hangsúlyozta: az általa irányított szervezet Alabamában még egyetlen pert sem veszített el, és ez így lesz most is.

Internetes oldalán csütörtökre virradóra a The New York Times című amerikai lap szerkesztőségi állásfoglalásban azt írta, hogy

Amerika a szélsőséges abortuszellenes törvények korát éli

Terri Collins, a törvény egyik előterjesztője azt mondta: a többi között az is céljuk volt, hogy a legfelsőbb bíróságnak alkalmat adjon a megvitatására, ezzel a Roe/Wade-döntés megsemmisítésére.

Sztárok is nekimentek a szigorú szabályozásnak

Alyssa Milano pár napja szexuális sztrájkra szólította fel követőit a közösségi oldalán, és azt írta, hogy “addig, amíg mi, nők, nem kapjuk vissza a hatalmat a saját testünk felett, addig ne kockáztassuk meg a terhességet sem.” Hozzátette: “senki sem akar valójában abortuszt, de vannak esetek, vannak bizony olyan körülmények, amikor ez elkerülhetetlen.” A 46 éves színésznő szerint ugyanis az anya is számít, az ő körülményeit is figyelembe kell venni.

Chris Evans amerikai színész szintén közösségi oldalán bírálta élesen a törvényt, azt teljességgel hihetetlennek nevezve a Twitteren.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Chris Evans© (@_chrisevans____) által megosztott bejegyzés,

A Marvel képregényekből készült filmek Amerika Kapitánya szerint, aki nem titkolja Donald Trump elnök iránti megvetését sem, ez a törvény veszélybe sodorhatja a Roe/Wade-határozatot, amely kimondja, hogy a nőknek joga van az abortuszhoz.

A színész rajongói közül többen is megköszönték neki, hogy kiállt a nők abortuszhoz való joga mellett. Volt, aki egyenesen azt írta

Amerika Kapitányát elnöknek!

A Bosszúállók 37 éves sztárjának Twitter-üzenetét több celeb is megosztotta. A hírességek közül akadt olyan is, aki saját, személyes történetéről is őszintén mesélt az abortusszal kapcsolatban.

Milla Jovovich azt írta, minden nőnek joga van a biztonságos abortuszhoz a megfelelő, szakképzett orvosokkal, és ezután részletesen leírta saját horrorisztikus történetét. A színésznő hangsúlyozta, hogy épp elég lelki megterhelés az abortusz minden nő számára. A műtét is kockázatos, de ha mindez egy nem megfelelő szakértelemmel ellátott közegben menne végbe, az szerinte még inkább kitenné a nőket az egészségügyi rizikóknak. Ő is azt hangsúlyozta, hogy az abortusz minden nő számára egy rémálom, de joguk van a nőknek eldönteni, hogy elvetetik, vagy megtartják gyermeküket. És ha már az abortusz mellett döntenek, akkor joguk van ahhoz, hogy biztonságos körülmények között kerüljön sor a műtétre.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Milla Jovovich (@millajovovich) által megosztott bejegyzés,

Rihanna is bírálta a törvényt, az azt aláíró alabamai kormányzónak címezve a Twitteren azt írta:

Kay Ivey, szégyelld magad!

Alabama nem az egyetlen abortusz-ellenes állam

Alabama nem az egyetlen amerikai állam, ahol az utóbbi hónapokban abortuszellenes törvényt fogadtak el. Brian Kemp georgiai kormányzó például kedden írta alá a január elsejétől életbe lépő abortusztörvényt, de Kentuckyban és Mississippiben is hasonló jogszabályt szavaztak meg. Kentuckyban egyelőre per miatt felfüggesztették a törvény életbe léptetését, Mississippiben azonban a márciusban elfogadott jogszabályt várhatóan július elsejétől alkalmazni is fogják.

Címlapi kép: Instagram


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.