Külföld

Tajvan meglépte, mostantól házasodhatnak az azonos neműek

  • Szerző:nuus
  • 2019.05.17 | 14:40

Húsz év lobbi után lett legális az LGBT-kapcsolat a Kínai Köztársaságban.

Május 17-én történelmet írt Tajvan: Ázsiában először itt mondhatják ki a boldogító igent a melegek. A parlament engedett, és a két évtizede tartó LGBT-lobbizás célt ért. Az egyház ellenezte, ám mostantól az azonos nemű párokat is ugyanolyan jogok illetik meg, mint a hetero kapcsolatban élőket.

 

Igazi áttörés, azt kell, hogy mondjam. Nem tudtam elképzelni, hogy ilyen hamar sikerülhet.

– lelkesedik Shiau Hong-chi, a Shih-Hsin Egyetem gender tudományi professzora. A Human Rights Watch részéről Phil Robertson is bizakodó:

Tajvan vezetésének döntése egy nagyobb volumenű megmozdulásra szólít fel, ami egész Ázsiát érintheti. A kontinens LGBT-közösségének egyenlősége és védelme a tét.

 

A parlamentnél a döntéshozatal idején ezrek várakoztak az esőben. Szivárványszín táblákkal jelezték elkötelezettségüket. Közel ötven tiltakozó is megjelent, akik szerint házasságnak csak a férfi és a nő közti kötelék számít. 2017 óta volt napirenden a kérdés, és mostanra érett be a szavazás. Igaz, papíron Kínához tartozik a sziget, ám saját, demokratikus vezetéssel bír. Itt a civilek és a kisebbségek is teret kapnak, legyen szó a nők, az etnikumok vagy a mozgásukban korlátozottak ügyeiről.

 

A kommunista irányítású Kínában ezzel szemben szóba sem jöhet az azonos neműek házassága. Tajvanon sem boldog mindenki a friss döntéstől: egy ideje pro és kontra demonstrációk tarkítják a független sziget életét. Egy 2018 novemberi népszavazás sem kedvezett a melegek céljainak, ám a parlament mégis a javukra döntött, teszi hozzá a National Post.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló