Külföld

Drog-comeback: a tinik körében újra hódít az ecstasy

  • Szerző:nuus
  • 2018.05.18 | 19:47

Újabb generációt hódított meg magának a 90-es évek népszerű partydrogja, az ecstasy. Az Európai Unió országaiban már targetált online marketing segítségével jut el a felhasználókhoz a szer.

Valószínűleg emlékeztek még, hogy az MDMA, más néven ecstasy a 90-es években volt kedvelt illegális drog, de az évtized végére fokozatosan veszített népszerűségéből – főként az egyre rosszabb minőségnek köszönhetően, de persze azért is, mert jöttek az új drogtrendek.

Úgy tűnik viszont, hogy a szer újra divatba jött: nemrég újfajta ecstasy-tabletták jelentek meg a piacon, s további probléma forrása, hogy az új, fiatal felhasználók teljesen tájékozatlannak számítanak, ha a szer hatásairól van szó. Nincsenek tisztában azzal, hogy a drog hatására túlmelegedés és kiszáradásos állapot léphet fel, ami akár halálos is lehet.

Az új tabletták között van olyan, amelyik világít a sötétben, illetve bizonyos pirulák pedig kimondottan bizonyos alkalmakra, pl. fesztiválokra szólnak. A szakemberek szerint a legtöbb ecstasy-tablettát Hollandiában készítik.

Hiába tért vissza persze az ecstasy, a kannabisz népszerűsége mellett eltörpül. Egyelőre még mindig a marihuána a legnépszerűbb drog Európában a maga 9,3 milliárd eurós éves forgalmával. A második helyen a heroin áll 6,8 milliárd euróval, a bronzérem pedig a kokainé 5,7 milliárd eurós forgalommal évente.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló