Külföld

Minden idők leggyilkosabb viharai

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.20 | 07:45

Az extrém időjárási jelenségek gyakran végződnek halálesettel. És az éghajlat-változással együtt jár az is, hogy egyre több extrém vihar csap le a világ több pontján!

Hagyományosan az ENSZ alá tartozó Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization – WMO) az extrém időjárási eseményeket és hőmérsékleteket követi nyomon és rögzíti. De május 18-án egy újfajta listát is közölt a nemzetközi szervezet, mégpedig a trópusi ciklonok, tornádók, villámlások és szuperviharok okozta legnagyobb számú halálozások adataival.

„Az extrém időjárás nemcsak komoly pusztítást végezhet, de jelentős életveszéllyel is jár. Fontosnak érezzük, hogy megőrizzük az ilyen eseményeket az emlékezetünkben”

– szólt Petteri Taalas, a WMO főtitkárának kommünikéje. A WMO új adatbázisa erősítheti az időjárás-előrejelző rendszerek hatékonyságát. Amire különösen nagy szükség van most, amikor rohamosan nő a Föld népessége, a klímaváltozás következtében pedig mind több és több az extrém időjárási helyzet: ezek pedig jóval több halálesettel járnak.

Mint azt Randall Cerveny, a WMO jelentéstevője megjegyezte, a tanulmányból egyértelműen kiderült, hogy a legkomolyabb tragédiák bizonyos típusú időjárásokhoz kötődnek.

A részletes ismerete ezeknek a történelmi tragédiáknak nem pusztán az elemzés és az előrejelzés, de az is, hogy szerte a világon emberéleteket mentsünk meg!

Bár az adatbázist folyamatosan frissítik és bővítik, jelenleg az alábbi a viharok vezetik a toplistát!

A leghalálosabb jégeső

HOL: Moradabad, India
MIKOR: 1888. április 30.
AZ ÁLDOZATOK SZÁMA: 246 fő

Az írásos emlékek szerint lúdtojás, narancs és krikettlabda nagyságú jégdarabok potyogtak az égből. Egy szemtanú szerint a jég tetőket, ajtókat és ablakokat zúzott be. Azokat, akiket a szabadban ért a vihar, s nem tudtak fedett helyre húzódni időben, egyszerűen agyonverte a jég. A folyóparton több esküvőt is tartottak, szinten minden esetben haláleset történt a násznép tagjai között. Rendőrségi jelentések szerint 1600 szarvasmarha, birka és kecske döglött meg.

A leghalálosabb villámlás

HOL: Manical törzsi terület, Zimbabwe
MIKOR: 1975. december 23.
AZ ÁLDOZATOK SZÁMA: 21 fő

Egyes elemzések szerint a szaharai épületek kilencven százaléka nem villámlásbiztos, sártéglából készültek, szalma vagy bádogtetővel.

A leghalálosabb közvetett villámcsapás

HOL: Dronka, Egyiptom
MIKOR: 1994. november 2.
AZ ÁLDOZATOK SZÁMA: 469 fő

1994-ben egyetlen villámlás lángra lobbantott három olajtartályt, amelyek egyenként 5000 tonna kerozint tartalmaztak. Közben az áradás megdöntötte a tartályokat, a lángoló víz pedig elöntötte Dronkát. Közel félezren haltak meg a villámlás miatt felcsapó lángokban.

A leghalálosabb tornádó

HOL: Manikganj körzet, Banglades
MIKOR: 1989. április 26.
AZ ÁLDOZATOK SZÁMA: 1300 fő

Egy tizenöt percen át tomboló tornádó egy mérföld széles sávban elpusztított több települést, 12000 sebesült embert hagyva maga mögött, lerombolva 80000 ember otthonát.

A leghalálosabb hurrikán

HOL: Banglades
MIKOR: 1970. november 12-13.
AZ ÁLDOZATOK SZÁMA: 300000 fő

A Bengáli-öbölre lecsapó vihart csak úgy emlegetik: a “Nagy Bhola Ciklon”. Számítások szerint 300000 és 500000 közé tehető az áldozatok száma.

Pixabay.com/WikimediaImages


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.