Külföld

Riadó, pokoli hőhullám fenyegeti Európát

  • Szerző:nuus
  • 2019.06.27 | 09:18

A kontinensen jó eséllyel rekordok fognak a napokban megdőlni.

Irgalmatlan forróság fogja a napokban maga alá gyűrni Európát, ami sajnos történelmi jelentőségű lesz – figyelmeztetnek az időjósok. Új hőmérsékleti csúcsok születhetnek június 26 és 28 között, Spanyolországtól egészen Lengyelországig.

Nem lesz ritkaság, ha a hőmérő higanyszála 35-40 fok magasságába kúszik fel, főleg a városokban, amik kimondottan forró pontok lehetnek a rengeteg aszfalt miatt. A finn Mika Rantanen számítógépes modellel támasztotta alá, hogy júniusban szokatlannak számító értékeket is mérhetnek majd francia földön.

A kontinensen ekkora hőhullámokhoz nem vagyunk hozzá edződve, így főleg az idősek és a klímaberendezéssel nem rendelkezők tapasztalhatnak rosszullétet.

A hőhullám csendes gyilkos.

írja Twitteren a német oceanográfus, Stefan Rahmstorf. A Potsdami Egyetem munkatársa emlékeztetett arra is, hogy 2003-ban a hasonlóan szélsőséges időjárás az országban közel 70 ezer életet oltott ki. A tavalyi forróság pedig ezer némettel végzett.

Most a közép- és nyugat-európai lakosok készüljenek fel megterhelő napokra, azaz a 40 Celsius körüli kánikulára. A spanyol meteorológus, Silvia Laplana nem kertel, szerinte:

Eljön a pokol.

Pénteken legalábbis Madridban akár rekord is dőlhet: 40,6 fokot prognosztizálnak a fővárosban.

Párizsban sem lesz sokkal jobb a helyzet: még az ijesztő 45 fok is összejöhet. Ráadásul a francia fővárosban a napokban zajlik a 2019-es női labdarúgó-világbajnokság, ahol a vendéglátók az amerikai sportolókkal csapnak össze. A fél ország máris sárga riadót fújt, ugyanis a 2003-as hőhullám errefelé 15 ezer személy vesztét okozta.

via GIPHY

Svájcba 37 fokot jósolnak, de Ausztria és Dánia is felforrósodik majd. Anglia és Írország ezúttal kimarad a hőségből, mely az Ibériai félsziget közvetítésével, Afrika sivatagos részéről érkezik, tájékoztat a Science Alert.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.