Külföld

Hőhullám a világ körül, a vadlovak eltűnőben, a medúzák feljövőben

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.24 | 06:51

Japán és Anglia lakói pihegnek, és sok állatot is sújt a forróság. Ha már az Akropoliszt is bezárják, akkor komolyan befűtöttek nekünk.

Görögországban 40 Celsius fok köré pozícionálódott a hőmérő higanyszála, ami azt jelenti, hogy immáron sem a helyiek, sem a turisták nincsenek biztonságban. Az Akropolisz kapuit így 14 órakor bezárták, mely nevezetesség egyébként 20 óráig volna látogatható.

A mediterrán térségben a 36 fok körüli értékek normálisnak számítanak nyáron – nem így Anglia partjainál. Pedig mostanság a briteknek is kijutott a hőségből. A forróság most sem hagy alább: ami még a fürdőzőknek jó hír volna, ha csak nem járna kellemetlen mellékhatásokkal. A Daily Mail információi szerint ugyanis medúza rajok lepték el a szigetország sós vizeit, mely állatok csúnya sérüléseket okoznak.

Cuando terminas temprano de trabajar, #bournemouthbeach #sun #live

A post shared by Mary Lopez (@mary.lopez.1004) on

Az afrikai eredetű forróság 30, illetve 32 fokos csúcshőmérsékletet is hozott, mely július 26-án akár még 34 fokra is emelkedhet. Összehasonlításként: Jamaikán sem lesz ekkora hőség aznap. 2003-ban mértek már 38,5 fokot is Angliában, mely rekord még meg is dőlhet. A tengerpartok eközben megtelnek: Bournemouthba, Cornwallba és Brightonba százezrek utaznak fürdőzni. Viszont Kent felől, Folkestone partjaitól érkezik a sereg méretes medúza, melynek példányai 30 cm és 2,5 kg körül vannak. A strandolók – akik miatt számos dugó is kialakul – csúnya csípéseket szerezhetnek a tengeri állatoktól.

Egy másik, hűvösnek mondott szigetország is hőgutát kapott: Japánban július 9 óta 44 áldozatot is szedett már a szokatlan időjárás, mely halálesetekből 11 július 21-én, szombaton következett be. Nem csoda, ha Bella Hadid is nekivetkőzött a minap Tokióban, ahol közel 41 fokot mutattak a hőmérők. A 38 fok az ilyenkor megszokottnál 12-vel több – ha belegondolunk, hogy pontosan két év múlva fog elkezdődni a 2020-as olimpia, akkor a kilátások elég izzasztóak.

via GIPHY

A legforróbb idő Honshu, Shikoku és Kyushu szigetén várható, míg az északi Hokkaido vélhetően megússza a hőhullámot. Az asztmásokat és szívbetegeket érintheti legrosszabbul a hőség, de kiszáradás, alvászavar, hangulati ingadozás és migrén mindenkinél számításba jöhet. A szigetországban kevés a klímaberendezés, és a fukushimai erőmű kiesése miatt amúgy sem propagálták a készülékek használatát.

#melting but still playin’ it #cool #celebritylife #tokyoheat

A post shared by Sonja (@frajusticle) on

A Ktvz beszámol arról is, hogy az egész északi félgömb szembesül a magas hőmérsékleti értékekkel, és főleg Ázsiának jut ki a bajból: villámgyors áradások, trópusi viharok és monszun esőzés is nehezíti számos állam életét.

A post shared by ひまわり (@natu0522) on

Eközben Amerikában

…a vadlovak helyzete vált tarthatatlanná. Az arizonai és coloradoi patásokat az tartja életben, hogy önkéntesek gallonszám hordják számukra az ivóvizet és az élelmet.

via GIPHY

A források kiszáradtak, így legelnivaló fű sem igazán sarjad már. Utah és Nevada állatait is sürgősen elhajtják a sivatagos területekről.

Sosem láttunk még ilyen mértékű pusztulást.

– meséli Simone Netherlands, a Salt River Wild Horse csoport elnöke. Májusban több tucat paci tetemét találták meg egy kiszáradt arizonai itatónál.

Regrann from @alex_and_malak – BREAKING NEWS ❗ Wild horses to be sold for slaughter or euthanized under Trump budget 90,000 The Bureau of Land Management’s Wild Horse and Burro Advisory Board has just voted in favor of killing all the wild horses currently in short term and long term holding, approximately 90,000 horses. The only NO vote on the Advisory Board was from Ginger Kathrens of the Cloud Foundation. Being extremely fond of euphemisms, the BLM uses the term “euthanasia” which is incorrect. Definition of Euthanasia: “the act or practice of killing or permitting the death of hopelessly sick or injured individuals (as persons or domestic animals) in a relatively painless way for reasons of mercy.” This is in fact murder, not euthanasia. The intent behind this vote was to send a strong message to Washington, DC so that this might happen. Dean Bolstad, Division Chief had been alluding to killing the captive wild horses earlier in the meeting. #wildhorses #bureauoflandmanagement #killinghorses #trump #impeachtrump #trumpisajoke #trumpisnotmypresident

A post shared by [email protected] (@moonchildcamaro) on

A tavaszhoz képest a nyár még durvább, és a klíma elviselését bozóttüzek is nehezítik. A szövetségi Földkezelő Hivatal szerint egyszerűen csak túlszaporodtak a lovak, és a korábbi források már kevésnek bizonyulnak. Ha esik is eső, a csontszáraz talaj azonnal elnyeli.

Július közepén kezdődött meg az összeterelés, mely során állami állatorvosi segítséget kapnak a jószágok, illetve meg is lehet őket vásárolni. Phoenix környékén, Nyugat-Coloradoban és a Navajo Nép területén civilek etetik a vadlovakat, a nevadaiak Reno-ban tüntetnek, a kormány pedig az állomány gyérítését látja megoldásnak, összegzi az ABC News.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló