Külföld

Bajban vannak a Csendes-óceán északnyugati részén élő kardszárnyú delfinek

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.11 | 16:29

Éheznek és egyre kevesebben vannak, az utóbbi 3 évben egyetlen borjú sem született, pedig korábban évente 4-5 is a napvilágra jött.

Forrás: 123rf.com

A 2005 óta a veszélyeztetett fajok közé sorolt kardszárnyú delfinek (vagy orkák, esetleg gyilkos bálnák) fogyásának oka egy másik állat, a Chinook lazacok radikális fogyása. Ők jelentik az orkák számára a fő táplálékot, de mivel egyre kevesebben vannak, lakmározni sem lehet annyit belőlük, mint régebben. Ezért a két problémát együtt kell kezelni, mert ha eltűnik az egyik faj, megy utána a másik is, és ez az emberiség több generációjára is hatással lehet. Ezért a Chinook lazacokat mesterséges körülmények között is tenyésztik, hogy legyen bőven ennivalójuk az orkáknak.

De van más fenyegetés is. A kanadai kormány és a Kinder Morgan nevű energiacég megegyeztek a Trans Mountain csővezeték meghosszabbításáról, ami érinteni fogja az orkák területét is. Több lesz a tartályhajó, nagyobb a zaj, nem beszélve a potenciális olajkiömlésekről. A környezetvédők tiltakoztak, de persze hiába. Pedig a csővezeték meghosszabbításának számtalan veszélyére hívták fel a figyelmet a szakemberek. Az építkezés és a megnövekedő hajóforgalom felborítja a megszokott rendet. Nem elég, hogy mivel kevesebb a lazac, az orkáknak többet kell úszniuk a zsákmányért, de annyira megnövekszik majd a zaj a vízben, hogy az akadályozza az állatok közötti kommunikációt is, akiknek így hangosabban kell jelezniük egymás felé, amit viszont a lazacok könyebben meghallanak. És akkor ott van még annak a veszélye is, hogy az orkák halláskárosodást szenvedhetnek.

De ez még mindig nem minden! Az orkák közül elég sok él a szárazföld közelében, olyan városok partjainál, mint Seattle vagy Tacoma, és jócskán (meg elsőként és a többi tengeri állathoz képest a leginkább) részesülnek az óceánba kerülő, jórészt ipari és vegyi hulladékból és azok hosszú távú, cseppet sem jótékony hatásaiból. Van olyan szennyező anyag, ami a lerakódik a nőstény zsírjában, ami onnan pedig az utódba kerül, továbbadva a szervezetkárosító hatást, ami elsősorban abban mutatkozik meg, hogy legyengül az orkák immunrendszere, és kevésbé lesznek ellenállók a betegségekkel szemben. Így pedig átkerülhet a fajra egy-egy olyan betegség is aztán, amivel nem tud mit kezdeni a szervezete, mint az a tavaly elpusztult fiatal hím is, ami egy gombás fertőzéstől halt meg. Amit egyébként a macskák ürülékében élő paraziták terjesztenek.

Forrás: 123rf.com

A szabadon élő orkák számának csökkenése a 90-es években kezdődött. A vizes vidámparkok a 70-80-as években indultak, és ott nem volt gond sokáig, születtek az újabb és újabb borjak, ám mára már ez a folyamat is lelassult, mert a beltenyészet miatt egyre gyengébb egyedek jöttek világra. A nőstények nem szültek olyan sűrűséggel és annyit, mint szabadon, a hímek pedig nem voltak annyira aktívak. Pedig sokáig azt gondolták, hogy a parkokban élő orkák lesznek a megoldás, de végül nem így lett. Vagy most legalábbis így fest. A szamemberek persze dolgoznak az orkák számának fellendítésén tovább, bizakodóak a sok negatív tényező ellenére is, miközbn tudják, hogy benne van a pakliban, hogy amit tesznek, az már csak tűzoltás. De akkor is mindent meg kell tenni értük. Ahogy az egyik, orkákkal foglalkozó kutató mondta:

Nagy veszteség lenne, ha eltűnnének a Földről. Ők is az identitásunkhoz tartoznak. Igazi kudarcként élném meg, ha nem tudnánk rajtuk segíteni.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Ezért hizlal a jó párkapcsolat
  • szerző:nuus
  • 2019. 04. 14.
Helyek
Ez a 17 éves lány a vadonban él
  • szerző:nuus
  • 2019. 04. 03.