Külföld

Boldog születésnapot, Hollywood!

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.13 | 06:44

Egész pontosan: Hollywood felirat. 94 éve állították fel a város messzire látszó híres jelét a hollywoodi dombok, a Mount Lee csúcsán.

A Hollywood felirat a szórakoztatóipar leghíresebb jelképe, amit 1923-ban állítottak fel, de még nem ebből a célból, hanem azért, hogy a környékbeli ingatlanokat könnyebben tudják eladni. Az ötlet a Los Angeles Times kiadójának, Harry Chandlernek a fejéből pattant ki. A fából készült felirat ekkor még hosszabb volt. A 9 méter széles és 15 magas betűk a Hollywoodland elnevezést adták ki, amit éjszaka 4000 darab izzó világított meg és tett láthatóvá egészen nagy távolságból nézve is. Az első L betűben egy gondnok lakott, az ő feladata volt a kiégett izzók cseréje.

Forrás: flickr

A hollywoodi kereskedelmi kamara 1949-ben szerezte meg a földterületet, és rögtön első döntésükként módosítottak a feliraton, hogy ezzel is támogassák a formálódó és egyre erősődő filmipart: leszedették az utolsó 4 betűt, a feliratból így lett egyszerűen csak annyi, hogy Hollywood. Ezzel a megsemmisüléstől mentették meg a híres feliratot, ugyanis az azt eredetileg építő Chandler ingatlanbiznisze a gazdasági világválásg idején tönkrement, a felirat pedig a negyvenes évek végére egészen lerobbant, egy alkalommal például a H betű egyszerűen kidőlt és lezúgott a dombról. A városvezetés le akarta dózerolni a jelképet, és ekkor lépett közbe a kereskedelmi kamara.

Közel három évtizeddel később, 1978-ban újabb módosítás következett: a fafeliratot lebontották és erős, ellenállóbb idomacélokból állót tettek a helyére. Persze ennek is megvolt az előzménye. A 70-es évek elején az utolsó O betű gurult le a dombról, majd az L betűt gyújtották fel ismeretlenek.

Talán kevéssé ismert tény, hogy a nagy felújítás mögött nem más állt, mint a Playboy alapítója, Hugh Hefner, aki belátta, a felirat nemcsak Hollywood, de Los Angeles, valamint a pénz és csillogás nemes szimbóluma is lehet. Kampányolt a felirat felújítása mellett és jótékonysági gálát is szervezett, hogy támogatókat keressen hozzá, ami össze is jött neki: minden betűt más-más, filmiparhoz köthető híresség pénze segítségével sikerült újjá varázsolni. Hefner például az Y-t, Alice Cooper rocksztár pedig az utolsó O betűt tette újra naggyá, a középső O-t pedig, egyetlen kivételként, hisz nem egy híres személyről van szó, a Warner Bros könyvelése. A 78-as felújítás során határozták el azt is, hogy onnantól kezdve, bizonyos időközönként lefestik a betűket, ami legutóbb 2012 decemberében történt meg.

A híres jelképnek van egy sötét oldala is: az öngyilkosok közkedvelt helye volt évtizedeken át. Az első, aki itt vetett véget önkezével az életének, egy Peg Entwistle nevű sikertelen színésznő volt. Ő még a H betűről vetette magát a mélybe, a későbbi halálugrók viszont már kivétel nélkül a második L betűt választották, de hogy miért, arra sosem derült fény.

A betűket ma már szigorúan őrzik, sőt hollywoodi hírességek (pl. Tom Hanks, Steven Spielberg, Arnold Scwarzenegger) összefogásának köszönhetően a felirat körüli földeket védetté is nyilvánították, így lakások sem épülhetnek a környékén. Erre többek között azért volt szükség, mert 1993-ban egy egyetemi focimeccs előtt a drukkerek Go UCLA feliratra cserélték ki a Hollywoodot. De már előtte is volt, aki meghackelte azt: 1976-ban egy  Daniel Finegood nevű férfi a szóvégi két o betűt cserélte két e-re, így lett Hollywoodból Hollyweed (weed, mint marihuána), amivel Finegood afölötti örömének adott hangot, hogy egy akkor elfogadott törvény  legalizálta a kis mennyiségű marihuána birtoklását. Szigorú őrzés ide vagy oda, de ezt ismételte meg idén januárban egy Zachary Cole Fernandez nevű 30 éves művész, egyfajta tisztelgésből.

De volt olyan eset is, amikor a feliratot önként módosította a városvezetés. 1987-ben a városba látogatott az akkori pápa, II. János Pál, akinek tiszteletére elvettek a szóból egy l betűt, és így lett Hollywoodból Holywood (holy, mint szent).

A Hollywood felirat környéke természetesen a filmesek közkedvelt helyszíne is, több tucat moziban felbukkant már (pl. Barátság extrákkal, Mulholland Drive, Joe, az óriásgorilla). Többször meg is semmisült: pusztította el már földrengés, szétlőtte vadászgép, fel is robbantották, leégett, tornádó tette a földdel egyenlővé, és még egy zombitámadásnak is ki volt téve.

Legutóbb egy videoklipben láthattuk “szerepelni” a híres jelképet. Lana del Rey ide nagylemeze (Lust for Life) címadó számának klipjében Weeknddel romantikázik a betűk tetején, Hollywood városa fölött.

Lana Del Rey – Lust For Life (Official Video) ft. The Weeknd

Listen to Lust for Life now: https://lana.lnk.to/LustForLifeID Follow Lana Del Rey: http://www.instagram.com/lanadelrey http://www.facebook.com/lanadelrey http://www.twitter.com/lanadelrey http://lanadelrey.tumblr.com http://www.lanadelrey.com Music video by Lana Del Rey performing Lust For Life. (C) 2017 Lana Del Rey, under exclusive licence to Polydor Ltd. (UK). Under exclusive licence to Interscope Records in the USA http://vevo.ly/oXwzH4

De már ezt megelőzően, a nagylemez trailerében is felbukkan: az énekesnő konkrétan az egyik betűben lakik. Meg is írtuk, meg is mutattuk.

A feliratot mindig szemből mutatják, úgyhogy mi most megmutatjuk előbb hátulról:

Forrás: Pixabay

Íme felülnézetből, egy műholdról:

Forrás: Wikipedia

Végezetül pedig egy ultramenő űrzoom:

Amazing zoom of hollywood sign from the space….

Amazing zoom of hollywood sign from the space….


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló