Külföld

Kiesett pár csontváz az óriási egyiptomi szarkofágból

  • Szerző:nuus
  • 2018.07.20 | 11:05

Feltárult a hatalmas fekete nyughely, csak nem Nagy Sándoré?

Július elején fedeztek fel egyiptomi régészek egy lenyűgöző méretű, gránit szarkofágot. A közel kétezer éves, fekete monstrumot most nyitották fel – és a találgatások máris beindultak: csak nem a görög hadvezér,

Nagy Sándor maradványai rejlenek a sírban?

Esetleg valami iszonyú átok fogja sújtani a sírhely megggyalázóit? A tudósok az Antikvitásügyi Minisztérium  jóváhagyásával felnyitották, és legnagyobb meglepetésükre: három személy csontvázát találták az építési területen talált koporsó belsejében.

 

A maradványok egy elviselhetetlen szagú, vöröses-barnás löttyben áztak. A fedelet mindössze 5 cm magasra felemelve, olyan pokoli bűz áradt a szarkofágból, hogy segítségért kellett folyamodniuk. Végül az egyiptomi katonaság mérnökeivel közösen távolították el a koporsó tetejét.

Három személy maradványai pihentek a sírban, ami egy családi temetésre utalhat. A múmiák lebomlottak, csak a csontjaikat vizsgálhatjuk már.

összegzi Mostafa Waziri, az Antikvitásért felelős legfelsőbb tanács titkára. Még átok sem ült a koporsón, mint ahogyan azt többen gyanították:

Kinyitottuk, és hála Istennek, nem borult sötétségbe a világ. Én kukkanthattam bele először, és tessék: megmaradtam!

A területet azóta biztonsági okokból lezárták, nehogy az esetleges kipárolgások valakit megmérgezzenek. Egy olyan elképzelés is felmerült, hogy a három test talán a Fáraót szolgáló katonáké lehetett. Egyikük koponyáján ráadásul egy nyílhegy által ütött seb is éktelenkedik.

Egy felismerhetetlenné mállott, alabástrom mellszobor is kikerült még a rekordméretű – közel két méter magas és három méter hosszú – szarkofágból. A 27 tonnás koporsó keletkezését Krisztus előtt 323 táján vélik, a korai Ptolemaioszi érában, mely Nagy Sándor halálának idejére tehető. A BBC.com szerint még számos részlet derülhet ki a további vizsgálatok során.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.