Külföld

A spanyol bíróság 122 év börtönre ítélte az ETA terrorszervezet egyik volt vezetőjét

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2020.07.26 | 06:46

A spanyol bíróság pénteken 122 éves börtönbüntetésre ítélte María Soledad Iparraguirrét, a már feloszlott Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet egyik volt vezetőjét egy huszonöt évvel ezelőtt elkövetett robbantásos merénylet miatt.

bíróság megállapította, hogy az Anboto fedőnéven ismert terrorista rendelte el 1995 decemberében Luciano Cortizo ezredes meggyilkolását egy, az autójába rejtett pokolgéppel.


A León belvárosában elkövetett támadásban a katonai vezető életét vesztette, 18 éves lánya súlyosan megsérült, és tovább három járókelő is sérüléseket szenvedett.
A robbantást Sergio Polo hajtotta végre, akit korábban 110 év börtönre ítéltek ezért a bűncselekményért.
Az 59 éves Anaboto 2004-ben került a francia hatóságok kezére élettársával Mikel Albizu Iriartével, az ETA egykori politikai vezetőjével, valamint további 16, illegális szeparatista tevékenységgel gyanúsított személlyel együtt.

Letartóztatásukat a spanyol kormány történelmi akciónak, a francia kormány pedig

a terrorizmus elleni háború egyik legszebb győztes csatájának

nevezte.

Franciaország 2019-ben adta át Anabotót a spanyol hatóságoknak, miután ott letöltötte büntetését. A baszk terroristának ez az első pere Spanyolországban, ahol összesen 12 merénylet elrendelése miatt kell felelnie.
A Baszkföld függetlenségéért küzdő, 1959-ben alakult terrorista csoport 2011-ben jelentette be hivatalosan, hogy felhagy támadásokkal, és 2018 májusában feloszlatta magát.
Elfogott tagjai közül jelenleg mintegy 250-en ülnek börtönben Spanyolországban, körülbelül ötvenen Franciaországban, egy terrorista pedig Portugáliában.
A véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára több 800 gyilkosságot írnak, amelyekből több mint 300 máig felderítetlen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.