Külföld

Elképesztő! Ezentúl iskolákba és templomokba is lehet fegyvert vinni Texasban

  • Szerző:nuus
  • 2019.08.08 | 17:18

Lazítja a fegyvertartásról szóló törvényeit Texas. Az új szabályok után már ebben az államban lesz a legegyszerűbb fegyverhez jutni az Egyesült Államokban.

Miközben a szombati brutális El Pasó-i mészárlás után már 22-re emelkedett a halottak száma, és több tucatnyi sebesült is van, Texas állam épp most készül lazítani fegyvertartási törvényén. A törvényt még a spanyolajkúak ellen elkövetett tömegmészárlás előtt nyomták át Texasban.


Az új fegyverkezési törvény a következő hónapban lép életbe épp abban az államban, ahol az Egyesült Államok tíz legvéresebb merénylete közül négyet elkövettek.


Az új szabályok szerint már nem lehet megtiltani az iskolák területén, hogy valaki, akinek érvényes fegyvertartási engedélye van, az a parkolóban, zárt autójában fegyvert vagy lőszert tartson, amennyiben az nem látható kívülről. Szeptembertől nem lehet korlátozni azt sem, hogy hány fegyveres biztonsági őrt állítanak az iskolákban. Ugyanígy a nevelőotthonokban, idős otthonokban is engedik ezentúl, hogy ott fegyvert tároljanak egy jól elzárt helyen az ott élők biztonsága érdekében. A törvény külön kitér az otthoni fegyvertartásra is. E szerint a lakástulajdonosoknak albérlőik számára is engedélyezniük kell, hogy a bérleményben fegyvert, vagy lőszert tartsanak – természetesen csak jogszerűen, és érvényes fegyverviselési engedéllyel. A törvény ezentúl megengedi azt is, hogy imahelyekre, így templomokba, zsinagógákba is kézifegyverrel érkezhessenek a hívők.

Rendőrségi útzár az El Pasó-i tömeggyilkosság helyszínének közelében 2019. augusztus 4-én. Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith

Kris Brown, aki a fegyveres erőszak megelőzéséért küzd, nem ért egyet az új törvénnyel. Azt mondja, sok állam tanult az elmúlt két évben az olyan tragédiákból, mint a Las Vegasban, Sutherland Springsben vagy a Parklandban történt lövöldözés, és új szigorításokat vezetett be a fegyverviselés terén a lakosság biztonsága érdekében. A texasi törvényhozók pedig szerinte ennek épp az ellenkezőjét teszik a fegyvertartási törvény lazításával.

Vele szöges ellentétes véleményen van a törvény előterjesztője, Donna Campbell.

Megtanultuk az évek során, hogy nincs olyan, hogy fegyvermentes zóna. Azok, akik meg akarják sérteni a törvényt, meg is fogják.

A politikus szerint nem szabad a törvénytisztelő állampolgárokat lefegyverezni, és védtelenné tenni azokkal szemben, akik áthágják a törvényeket és erőszakosan lépnek fel velük szemben.

Címlapi kép: MTI/EPA/Larry W. Smith

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.