Külföld

Végre van egy terv a Csendes-óceáni szemét eltüntetésére, de a tudósoknak annyira nem tetszik

  • Szerző:nuus
  • 2018.08.09 | 08:54

Az Ocean Cleanup projekt 24 éves feje, Boyan Slat kitalált egy módszert, amivel meg lehetne szabadulni a Texas méretű, 600 ezer négyzetméter nagy, csendes-óceáni szemétszigettől.

Kép: Wikimedia

A több millió dollárba fájó projekt során készítenének egy 600 méteres, U-alakú műanyag úszó csövet, egy hatalmas ráccsal. Ezzel a szerkezettel jó sok szemetet tudnának kihalászni az óceánból.

A csövet a szél és az áramlat mozgatná, tehát a természet erejét használnák. A tervek szerint a hulladék 90 százalékát ki tudnák halászni így 2040-re. Oldalról valahogy így néz ki:

A probléma

Eben Schwarz szerint a projekttel az a baj, hogy rossz üzenetet közvetít a nyilvánosságnak. Kizárólag az óceán tetejét tudják így tisztítani, az alján és a közepén ugyanúgy ott marad a piszok, miközben mindenki azt hiszi, hogy ez a probléma megoldódott. Ezen kívül az óceán élővilágára rossz hatással lenne egy ilyen beavatkozás. Szerinte a környezettudatosságot kellene jobban belenevelni a következő generációkba.

Az Ocean Cleanup projekt azzal védekezik, hogy lépéseket tesznek az élőlények védelméért. Habár mi nem vagyunk tengerbiológusok, megfordult bennünk a kérdés, hogy melyiknek rosszabb a hatása: 88,000 tonna szemét az óceánban, vagy ennek az eltávolítása?


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló