Külföld

Mutatjuk a 14 legkevésbé békés országot

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.11 | 06:46

Azt hinné az ember, a 21. századra megszűnik a Földön minden háború. Ennek ellenére újabb és újabb háborús gócpontok sorakoznak fel a régiek mellé, miközben sok éve húzódó konfliktusok normális rendezésére esély sincs a közeljövőben.

Forrás: pixabay.com/janeb13 CC0

Igaz, legalább nem pusztította ki magát az emberiség egy alapos atomháborúval. Bár Észak-Korea nagyon azon van most, legalábbis amit legújabb rakétatesztjeivel művel, ahogy piszkálja az Egyesült Államokat, azt nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor valaki bemászik az oroszlán ketrecébe az állatkertben.

Az Institute for Economics and Peace (IEP) szervezet minden évben elkészíti Globális Béke Mutatóját, amire aszerint kerül fel 162 ország, hogy mennyire számítanak békésnek. A sorrendet 23 indikátor alapján döntik el. Olyan tényezőket vizsgálnak, hogy mennyire erőszakos az ország nemzetközi fellépése, mennyi fegyvert vásárol, de nézik a lakosság biztonságát, a nemzetközi és belföldi fegyveres konfliktusokat, a militarizáltság arányát.

A 2017-es lista azt mutatja, hogy tavalyhoz képest békésebb hely lett a világ, 93 ország egy picit javított helyzetén, míg 68 nemzet még lejjebb csúszott.  Hátulról haladunk előre, a legrosszabb országok felé.

14. Észak-Korea
13. Oroszország
12. Pakisztán
11. Kongói Demokratikus Köztársaság
10. Ukrajna
9. Közép-afrikai Köztársaság
8. Szudán
7. Líbia
6. Szomália
5. Jemen
4. Dél-Szudán
3. Irak

2. Afganisztán

1. Szíria

Az ország gyakorlatilag évek óta vezeti a listát, szinte nincs területe, ami ne változott volna háborús övezetté az elmúlt időkben. Becslések szerint 13,5 millió szíriai menekült hagyta el országát a polgárháború 2011-es kirobbanása óta.

Így régiókat tekintve a Közel-Kelet és Észak-Afrika a Föld legkevésbé békés területe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Otthon
Így ne nyírd ki a szobanövényeid!
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 04.