Külföld

Nézőpont kérdése, hogy jó hír-e: már nem a HIV és az AIDS a vezető halálok Afrikában

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.23 | 15:36

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint egyre kevesebben halnak meg malária, AIDS vagy HIV miatt Afrikában. A számok azonban még így is elborzasztóak.

Forrás: pixabay.com/wjgomes CC0

A mérhetetlen pusztítást végző vírusokat a megváltozott életmód miatti betegségek ütötték ki az elhalálozási okok listájának kétes első helyéről. A halálokokat a légzőszervi fertőzések vezetik, melyeket újfajta vírusok és baktériumok okoznak, megtámadva a légutakat és a tüdőt. A leggyakoribb a bronchitis és a pneumonia, a két krónikus megbetegedés felelős az öt évnél fiatalabb gyermekek közötti halálesetek 16 százalékáért.

Közben a HIV/AIDS az évtizedes oktatásnak, felvilágosításnak és megelőző kampányoknak köszönhetően visszaszorult a második helyre. Míg 2010-ben megközelítőleg egymillió ember hunyt el a megbetegedés következtében, addig 2015-re ez a szám 760 ezerre csökkent.

Közben a hasmenéses megbetegedések is feljövőben vannak, jelenleg a lista harmadik helyét foglalják el. Ezeket vírusok, baktériumok és paraziták is előidézhetik, a halálesetek 88 százaléka a nem megfelelő ivóvíz, az elégtelen fertőtlenítés és a higiénia hiánya miatt következik be. Az öt évnél fiatalabb gyermekek esetében viszont ez a második leggyakoribb halálok.

Tovább emelkedett a stroke okozta halálesetek száma, tavaly 451 ezer ember hunyt el emiatt. Ezt követi a halállal végződő szívroham, 441 ezer halálesettel, az összes halálozások 4,8 százalékát adva.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.