Külföld

Hosszú börtönbüntetéseket szabott ki egy amerikai bíróság a capitoliumi zavargások főszereplőire

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2023.09.02 | 15:32

Az illetékes washingtoni bíróság tíz év börtönnel sújtotta a 2021. január 6-i washingtoni zavargásokban főszerepet játszó Proud Boys szervezet egy tagját pénteken, egy nappal azután, hogy két társára tizenöt és tizenhét év börtönt szabott ki.

Fotó: Pixabay

A tíz évet kapott Dominic Pezzollát hatóság elleni erőszak, hatóságnak való ellenszegülés, kormányzati tulajdon megrongálása, hivatalos eljárás akadályozása és lopás vádjában találta bűnösnek az esküdtszék még májusban négy társával együtt. A washingtoni bíró az ítélethozatalkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Pezzolla volt az, aki egy ellopott rendőrségi pajzs segítségével áttörte az amerikai törvényhozás üveg bejáratát, utat nyitva az erőszakos tüntetők előtt, hogy bejussanak a Capitolium épületébe.

A kiszabott ítélet fele annyi, mint amit az ügyészség javasolt, a vád képviselője ugyanis húsz év börtönre ítéltette volna Pezzollát.

Csütörtökön Timothy Kelly bíró a Proud Boys radikális jobboldali szervezet két vezetőjét, Joseph Biggst és Zachary Rehlt 17 és 15 év börtönre ítélte, mindkettőjük esetében a rendkívül súlyos és ritkán alkalmazott államellenes szervezkedés volt a vád, súlyosbító tényezőként terrorizmust is beszámítva. A két ítélet a második és harmadik legsúlyosabb büntetés, amelyet eddig a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben a bíróság kiszabott, ugyanakkor az ügyészek ennél jóval súlyosabb, 33 év börtönt tartottak indokoltnak.

A védők korábban azzal érveltek, hogy a két férfi csak “félrevezetett hazafi”, de semmiképpen nem terrorista, a súlyos ítélet pedig csak növelné az országon belüli megosztottságot.

A bíróság várhatóan pénteken később még két vádlott esetében mondja ki a büntetést, míg a fővádlott, a Proud Boys alapítója és korábbi vezetője, Enrique Tarrio ügyében kedden hirdetik ki az ítéletet Washingtonban. Az ügyészség az ő esetében szintén 33 év kiszabását indítványozta.
A bírósági tárgyalás során a vádhatóság Tarriót nevezte a január 6-i zavargások egyik szervezőjének és irányítójának annak ellenére, hogy a zavargások napján nem tartózkodott az amerikai fővárosban, így személyesen nem vett részt az erőszakos cselekményekben.
A január 6-i eseményekkel összefüggésben az eddigi legsúlyosabb börtönbüntetést egy másik szélsőséges szervezet, az Oath Keepers korábbi vezetőjére,

Stewart Rhodesra szabta ki a bíróság, akinek 18 évet kell börtönben töltenie.

A 2021. januári erőszakos tüntetéssel és zavargásokkal összefüggésben összesen mintegy 1100 ember ellen emeltek szövetségi bűncselekmények miatt vádat, és eddig 600 embert ítéltek el.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló