Külföld

Áll a bál egy Serena Williams-ről készült karikatúra miatt

  • Szerző:nuus
  • 2018.09.11 | 17:47

Szerinted is rasszista és szexista? A kommentelők egy része szerint igen, míg a másik részük szerint viszont nem az. Egy karikatúra a jellegénél fogva eleve túloz és felnagyít, úgyhogy ezt az egész vádaskodást lehet, hogy csak a politikailag korrekt beszéd hívei pörgetik túl.

Íme a karikatúra, amin kirobbant a botrány. A készítője Mark Knight ausztrál karikaturista.

És hogy miért született? Múlt szombaton volt a US Open tenisztorna döntője, amit a veterán teniszcsillag, Serena Williams csúnyán elveszített, a még kezdőnek számító, 20 éves Naomi Oszaka kiváló játékkal pedig megnyert. Serena Williams ideges volt, ami érthető, az edzője a lelátóról kézmozdulatokkal jelezte neki, mit kellene tennie, hogy javítson, ez viszont szabálytalan, amit a székbíró jelzett is. Ez Williams-nek nem tetszett, dühöngött, így elveszítette a második játszmát is. Összetörte az ütőjét, amiért pontlevonást kapott. Ezután ment neki a székbírónak, akivel ordibálni kezdett. Csalónak és tolvajnak nevezte, és azt követelte, hogy a székbíró kérjen tőle bocsánatot, meg azt is, hogy többé ne vezethessen olyan meccset, amin ő játszik. Ez persze mindazon nem sokat változtatott, hogy a döntőt a japán lány nyerte.

A meccs után Serena Williams szexizmussal vádolta meg a bírót, mire kapott 17 ezer dollár büntetést a viselkedéséért, a tenszzsövetség pedig kiállt a bíró mellett, aki szerintük a szabályok szerint járt el, míg Serena Williams viselkedése nem profi sportolóhoz mérhető volt. Ekkor született meg a karikatúra, ami végképp borította a bilit, beszállt be a vitába boldog-boldogtalan, köztük a Harry Potter írója, JK Rowling is, aki szerint a döntés és a karikatúra nemcsak szexista, de rasszista is.

Szerinte egy ekkora sportolót, mint Serena Williams, nem lehet így ábrázolni. A karikaturista, majd a szerkesztője viszont más véleményen volt. Szerintük a teniszezőnő faji és nemi hovatartozása belemagyarázás, arra nem utal semmivel sem a karikatúra, viszont a szerencsétlen és helytelen viselkedésére annál inkább. A karikatúra semmi másról nem szól, a maga túlzó eszközeivel, mint erről. Továbbá azt is hozzátette még a rajzoló, hogy Serena Williams külseje nagyon karakteres, ruházata nem kevésbé, azt nem lehet másképp lerajzolni, mint amilyen.

Hogy mi lesz a vita vége, azt most még nem tudni, de a karikaturista Twitter oldala jelenleg elérhetetlen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.