Külföld

Így látják az afgánok a helyzetet a tálib hatalomátvétel után egy hónappal

  • Szerző:nuus
  • 2021.09.17 | 11:48

Vegyesek az élmények és az érzések egy hónappal azután, hogy a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban.

Az élénk kereskedelmi központként működő üzbég-pakisztáni határon kereskedő azt mondja, most jobb a helyzet, mint korábban volt. Régen ugyanis az állami határőröknek rengeteg kenőpénzt kellett leadniuk, a tálibok azonban nem megvesztegethetőek, így az ő zsebében is több marad. Egy tálib vezető arról is beszél a BBC kisfilmjében, hogy kérik a külföldi üzletembereket, térjenek vissza, és segítsék a háború sújtotta afgán hazát új munkahelyek teremtésével.

Közben az egyetemeken is megkezdődött a tanítás, de sokan – különösen a nők – még csak kis létszámban mertek megjelenni. A férfiakat és a nőket függöny választja el egymástól, és egy nő arról beszél, hogy elég demoralizáló úgy tanulni, hogy fogalma sincs, kaphat-e munkát. Ő még mindig borzong, ha tálib fegyverest lát.

A kabuli kék mecset nemrég még tele volt turistákkal, ma már szinte kong az ürességtől. Egy tálib arról beszél, hogy az elmúlt 40 év nyugati befolyása után kénytelenek visszaállítani a tradicionális muszlim értékeket.

Az utcán négy holttestet is talál a riporter, körülötte tömeggel. A halottak állítólag emberrablók voltak, a tálibok ezért végezték ki őket, erről kis papírfecni tájékoztatja a járókelőket. Egy férfi azt mondja, ha valóban azok voltak, nem kár értük.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló