Külföld

Trump szerint aki okos, nem fizet adót

  • Szerző:nuus
  • 2016.09.27 | 06:03

Kedden hajnalban ért véget az elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. A vita elején a republikánus Trump ment nagyot, végén fordult a kocka, és Clinton meg tudta szorongatni ellenfelét. Trump viszont egyszer csúnyán elszólta magát.

“Ez bizonyítja, hogy okos vagyok” – nagyjából így lehet lefordítani Donald Trump republikánus elnökjelölt önvallomásnak beillő mondatát, amit adóelkerülési ügyeiről mondott. A hajnalban véget ért elnökjelölti vitán Trump akkor mondta ezt, amikor a demokrata Hillary Clinton azt firtatta, hogy a milliárdos miért nem hozza nyilvánosságra adóbevallásait. Clinton arról beszélt, hogy Trump legutóbb akkor kényszerült a nyilvánosság elé állni adóbevallásaival, amikor kaszinókat akart nyitni. Abban az esetben kiderült, hogy nem igazán tesz pénzt a közösbe.

Erre mondta Trump, hogy “that makes me smart”. A vitából kivágott jelenet persze már fenn van a YouTube-on is.

Trump egyébként azt állította, hogy ügyvédei tanácsa ellenére nyilvánosságra hozza majd az adóbevallását, ha Hillary Clinton előáll azokkal a levelekkel, amiket az email-botrányban törölt. A demokrata jelölt erre csak azt tudta mondani, hogy nem kér bocsánatot az email-botrányért. Hillary Clinton külügyminiszterként saját magánszerverének hivatalos célú használatával okozott biztonsági rést. Azt mondta erről, hogy hibát követett el, és ma már bizonyára másként cselekedne.

Trump szerint viszont Clinton szándékosan vett igénybe magánszervert és szándékosan töröltette elektronikus leveleit. A republikánus elnökjelölt szerint ez alkotmányellenes volt.

Kicsit hazudtak is

Trump egyébként korábbi kijelentéseit is többször letagadta. Egy alkalommal például Clinton felemlegette neki, hogy a globális felmelegedés problémakörét “kínai kitalációnak” tartja, és hogy szerinte az egész hiszti célja az amerikai gazdaság versenyképtelenné tétele. Trump tagadta, hogy ilyet mondott volna. A CNN viszont kikereste a republikánus elnökjelölt egyik 2012-es Twitter-üzenetét, amiben Trump pontosan ezt írja.

Trump is zavarba tudta hozni Clintont, amikor a Csendes-óceáni Kereskedelmi Partnerség (TPP) ügyét hozta szóba. Trump azt mondta, hogy elnökké választása esetén Clinton támogatná a közvélemény által Amerika számára hátrányosnak tartott egyezményt, és a kezdetektől fogva támogatja. Clinton erre azt felelte, hogy ő csak annyit gondolt az egyezményről, hogy akár jól is járhat aláírásával az Egyesült államok, de azért annyira nem támogatta.

Hempstead, 2016. szeptember 27. Donald Trump republikánus párti (b) és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt az elsõ televíziós vitájukon a Hofstra Egyetemen, a New York államban fekvõ Hempsteadben 2016. szeptember 26-án. Az elnökválasztást november 8-án tartják az Egyesült Államokban. (MTI/EPA/Reuters pool/Rick Wilking)
A vita – fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Rick Wilking

Pedig 2012-ben, amikor még külügyminiszter volt, azt mondta az egyezményről, hogy az minden későbbi hasonló megállapodás alapja lesz majd. Az viszont igaz, hogy kampányában azt ígéri, nem ratifikálják az USA-ban az egyezményt, ha ő lesz az elnök.

A vitában egyébként összességében a demokrata párti Hillary Clinton infrastrukturális beruházásokat és minimálbér-emelést, valamint a középosztály segítését ígérte. Trump Clinton elképzeléseire azzal válaszolt, hogy ő a külföldre telepedett vállalkozások hazahozatalát valósítaná meg, s ezzel sok-sok új munkahelyet teremtene.

Clinton a második nagy témában, amikor a faji kérdésekben, a fekete közösségek helyzete ügyében és a közbiztonság kérdéseiben fejtették ki álláspontjukat, azt mondta: helyre kell állítani a bizalmat a fekete közösségek és a rendfenntartó erők között. “Rendszerszintű faji megkülönböztetés van” – állította. Rehabilitációs programokat javasolt a börtönviselt afroamerikaiaknak, és a fegyverviselés szigorítását szorgalmazta.

Trump szerint azonban “Hillary Clinton képtelen kimondani két szót: törvény és rend”. Szerinte a nagyvárosok belső részein az afroamerikaiak és a spanyolajkúak “pokolban élnek”. Egyes városokban, például Chicagóban, olyan rossz a közbiztonság, hogy “az ember az utcán sétál és agyonlövik”. A fekete amerikaiak közösségeit a politikai elit magára hagyta – jelentette ki. Clinton nem értett egyet azzal, hogy vetélytársa ilyen negatív képet fest a közállapotokról.

Az elit ellen

Trump szerint Barack Obama jelenlegi elnök és Hillary Clinton még külügyminiszterként teremtett lehetőséget az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet felemelkedésére azzal, hogy hatalmi vákuumot teremtett Irakban. Clinton arra emlékeztetett, hogy Irakot a republikánus párti George W. Bush elnöksége idején rohanták le, és a (később idő előttinek bizonyult) csapatkivonásról is Bush elnök döntött. Clinton szerint fokozni kell az amerikai légicsapásokat az Iszlám Állam állásai ellen, és a terrorszervezet vezetőit kell likvidálni. Trump szerint ha “elvették volna” Iraktól az olajat, akkor az Iszlám Államot meg lehetett volna fosztani pénzügyi forrásától.

 (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Bárokban is lehetett követni a vitát – Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)fotó: Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Trump egy kicsit védte Vlagyimir Putyint, amikor azt mondta: egyelőre senki sem bizonyította, hogy valóban Oroszország állt volna a Demokrata Párt számítógépes rendszerének feltörése mögött.

Donald Trump egyébként próbált rájátszani az elitellenes érzelmekre is. Többször emlegette, hogy Clinton régóta politikus, és sok tapasztalata is van, de ezek a tapasztalatok pont rosszak. Trump szerint Hillary Clintonban nincs elég “életerő” ahhoz, hogy elnök legyen. Az elmúlt években politikusként szerinte Clinton sorozatban hozott rossz döntéseket. Hillary Clinton a maga részéről külügyminiszterként tett utazásait, tárgyalásait, megállapodásait említette, mint bizonyítékot tapasztalataira és arra, hogy megvan benne az életerő.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló