Külföld

Itt az erdőtüzek réme, a 747 Supertanker gigaméretű oltórepülő

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.22 | 07:46

A klímaváltozással egyre gyakoribbak az erdőtüzek Californiában. Az oltáshoz egy 747-es Boeinget töltenek csurig vízzel.

A tűzoltó óriásgépbe több mint 20.000 gallon, vagyis 75.700 liter víz fér bele, de feltölthető oltóhabbal vagy géllel is. 30 perc alatt töltik fel, a különleges tartály az utastér helyére van beszerelve. A Jumbo a californiai tűzoltóság kötelékében repül, és a legerősebb fegyver az erdő- és bozóttüzek ellen, és gyorsabban ér oda bármilyen helyszínre az USA területén, mint bármilyen más oltóeszköz.

Öt órán belül bárhol ott van, és hat normál méretű oltóhelikopter vagy repülő adagját zúdítja a tűzre. 15 másodperc alatt 2 mérföldes körzetben mindent elolt maga alatt, amikor kiengedi a rakományát. A víz úgy zúdul alá a különleges nyomástechnológia miatt, mintha egy erős viharban ömlene az eső, és a természetes közegben pont az ilyen esők képesek kioltani a tüzet. Így, az alatta lévő embereket se nyomja agyon a vízáradat, hanem egyszerre erős esőben találják magukat, ami nem veszélyes rájuk, sőt, megmentheti az életüket. A gépet 2016-ban vetették be először.

Nem csoda, hogy a 747 Supertankert imádják az amerikai tűzoltók, az átalakított Boeing gép a leghatékonyabb és legnagyobb tűzoltó eszköz ma a világon.

A tartályokat itt lehet megnézni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Sztárok
Sejtelmesen üzent Stana Alexandra
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.