Külföld

Ettől a 10 dologtól paráztak a legtöbbet idén az amerikaiak

  • Szerző:nuus
  • 2017.10.25 | 16:58

Még ugyan bő 2 hónap van hátra az évből, de máris elkezdődött annak összefoglalása, Amerikában mindenképpen. Először a félelmeket és azok forrást vették sorra.

A Chapman University kutatói igazából 2014 óta mérik fel évről évre 1500-as mintán, hogy mitől félnek leginkább az amerikai polgárok. Most közzétették az idei végeredményt. Ami szembeszökő, ha összevetjük ezt a korábbi évekkel, hogy pár év alatt milyen rengeteg változott a világ, és benne az amerikaiak meg a félelmeik is, miközben vannak állandónak mondható paraforrások is.

Érdekes, hogy míg 2014-ben még a bűnözéstől féltek a legjobban az emberek, és ezért olyanok kerültek a 10 legfélelemkeltőbb dolog közé, mint az egyedül éjszaka hazasétálni, vagy segítséget kérni egy idegentől, ezeknek a félelmeknek mára nyoma sincs. Sőt, az elmúlt 2-3 évet meghatározó terrorizmus is kiesett az első 10-ből és lezuhant a 22. helyre. Lehet, hogy megszokták már ezt a fajta félelmet az amerikaiak?

Az idei félelmek top 10-ének befutói 4 nagy csoportba sorolhatók: a prímet a környezettel kapcsolatos félelmek viszik, de nagy parát jelentenek a gazdasági változások, a kormányzat tevékenysége és az ember által okozott katasztrófák is. Nézzük tételesen:

10. Légyszennyezés

Régi para, klasszikus versenyző, bár ennyire jól talán már régen szerepelt.

9. Észak-Korea fegyverkezése

Hát, igen. Nehéz ügy. Még mindig nem tudni, hogy ez egy komoly fenyegetés, vagy a 21. század legnagyobb átverése.

8. Globális felmelegedés és a klímaváltozás

Akármit mond is Trump elnök, a lakosság fele teljesen mást gondol, mint ő.

7. Amerika egy újabb világháború felé sodródik

Az USA külpolitikai helyzete, akárcsak az asszony a dal szerint, meglehetősen ingatag. Az elnök mindenkivel összeakasztja a bajszát, emberkedik: Észak-Korea, Putyin, EU és mindenki más, aki szembejön. Reméljük azért, hogy ennek ellenére nem csupa őrültből áll a Trumpot körülvevők köre, különben még realitás lesz a félelem forrásából. De ne fessük az ördögöt, vagy Kim Dzsongunt a falra.

6. Növekvő orvosi számlák

Igen, ez Amerikában mindig nagypara volt. És ez szorosan összefügg a 2. helyezettel.

5. Nem lesz pénz a nyugdíjas évekre

Ez majdnem mindenütt a világon az egyik legnagyobb gond és így para is egyben.

4. Ivóvíz-szennyezettség

Ki tudja, mivel mérgeznek bennünket. Igyunk palackozott vizet! De lehet, hogy épp azzal.

3. Óceánok, tengerek, folyók és tavak szennyezettsége

A félelmek között talán ez az induló a legfrissebb játékos és egyből sikerült is a bronzérmet elvinnie. Mondjuk sokkoló is, bele se merünk gondolni, milyen következményei lesznek. Persze idő és lehetőség még lenne orvosolni a problémát, vagyis valamit tenni ellene, ahelyett, hogy csak félünk.

2. Az amerikai egészségügyi rendszer helyzete, jövője

A 6. félelemmel szoros összefüggésben. Trumpnak nem az egészségügy a kedvence, ezt kijelenthetjük. És Obama egykori, szociálisan megértő csomagja sem, amit egy széles mozdulattal azonnal kidobott az ablakon. Mindenki boldoguljon úgy, ahogy tud.

1. A korrupció a politikában

Amerikában sincs kolbászból a kerítés, leszámítva, ha politikus, annak ismerőse, barátja vagy rokona vagy. Ismerős? Egész nagy félelem forrása a korrupció arrafelé, a jelenség a lakosság 74%-át több mint nyugtalanítja.

Végezetül: nem kell megijedni, olyan egészen klasszikus témák is bekerültek a félelmek közé, mint a bohócok (76. hely), sőt az olyan megmagyarázhatatlanságok is, mint az attól való félelem, hogy a kormányzat korlátozza a civilek fegyverviselési jogait (23. hely).


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló