Külföld

Videón, ahogy a pokolból szabadult izraeli túsz kezet fog a terroristával

  • Szerző:nuus
  • 2023.10.25 | 10:48

Az idős hölgy kezet fogott fogvatartójával, és shalommal, azaz békével köszönt.

Többnyire emberségesen bántak vele, de így is a poklot élte át – mondta a 85 éves Joheved Lifsic, miután szabadult.
Lifsicet és 79 éves társát, Nurit Coopert hétfőn engedte el a Hamász.

A sajtó megdöbbenten látta, hogy két hét fogság után az asszony kezet fogott az egyik fogvatartójával és azt mondta neki “shalom,” ami a béke mellett köszöntés is. Lánya, Sharone szerint ezen cselekedet jellemző édesanyjára, aki egész életében békepárti aktivista volt.

Az idősebb nő kedden egy sajtótájékoztatón beszélt megpróbáltatásairól, melyet lánya, Sharone tolmácsolt. A beszámoló szerint Lifsicet, illetve a férjét október 7-én rabolták el a Nir Oz kibucból, ahol sok embert megöltek vagy elraboltak, beleértve a gyerekeket is. Lifsicet egy motorkerékpárra tették, ahol féloldalasan kellett ülnie, és közrefogták elölről és hátulról, hogy ne essen le. Egy hatalmas vaskapun keresztül érkezett meg a Gázai övezetbe, ahol híres alagutakba vezették.

Annak ellenére, hogy azt mondták neki, hogy nem fogják bántani, többször is megütötték botokkal, amit a zúzódásai is mutatnak. Lifsicnek és 24 másik túsztársának kilométereket kellett gyalogolnia az alagútrendszer nedves padlóján, amíg két-három óra után őt és még négy másik személyt egy szobába nem küldtek. Itt őrök, egy mentős és egy orvos felügyeltek rájuk és ellenőrizték, hogy rendben vannak-e. Az óráját és az ékszereit is elvették tőle.

A szobában szétszórt matracokon aludtak, és az asszony azon csodálkozott, hogy a környezetük meglepően tiszta volt. Az orvosok rendszeresen ellenőrizték őket, és a gyógyszereiket is megkapták.

Ételt naponta csak egyszer kaptak, ugyanazt, mint az őreik: pitát, sajtot és uborkát. A túszokkal általában jól bántak, és Lifsic állítása szerint a többi fogvatartott is jó egészségi állapotban volt.

Joheved Lifsic és férje, Oded híres békeaktivisták, és korábban beteg gázai embereknek nyújtottak segítséget azáltal, hogy izraeli kórházakba szállították őket. Oded korábban újságíró volt, és régóta dolgozik a béke és a palesztinok jogai érdekében.

Sharone reménykedik abban, hogy még fogságban lévő édesapja rendben van, mivel jól beszél arabul és jól ismeri az ott élő embereket.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Gasztró
Jó hír a sör szerelmeseinek!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 07.