Külföld

Mától a netes Kalóz Párt a harmadik legerősebb politikai erő az Izlandon

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.30 | 22:15

Az izlandi miniszterelnök bukott és lemondott a választások után. A Kalóz Párt programja éppen olyan, mint azt várnánk.

iceland_pirate_party
A Kalóz Párt és címere

A mai izlandi választási eredmények teljesen átrajzolták az ottani politikai térképet. Idén a szurkolásukra és a focicsapatukra figyeltünk, de most már a politikai erőik is egyediek. A Kalóz Párt 27.449 szavazattal a voksok 14,5 százalékát rabolta el. A programjukban szerepel többek között

a drogok dekriminalizálása, és szeretnének a Wikileaks atyjának Edward Snowdennek menedékjogot biztosítani Izlandon.

A kalózok sikere azért nagy dolog, mert maga az egész mozgalom is csak szűken tíz éves. 2006-ban hozta létre az első ilyen pártot Svédországban Rick Falkvinge, hogy segítse a netes kalózok mozgalmát. Mivel Svédországban egy párt székházában nem lehet házkutatást tartani, állítólag jó ideig a svéd Kalóz Párt székházában tárolták a Pirate Bay fájlmegosztó szervereit.

pirate-party-logo

Az izlandi szavazáson a jobbközép Függetlenségi Párt szerezte meg a szavazatok 29 százalékát, a Zöld Mozgalom 15,9 százalékot szerzett, és több párt között oszlik el a többi szavazat.

Ez azt jelenti, hogy várhatóan a Kalóz Párt más szövetségeseivel együtt kormányra kerül majd.

A fura pártok nem szokatlanok Izlandon, 2010-ben az izlandi viccpárt a Legjobb Párt vezetője nyerte el a főváros polgármesteri székét, és a viccpárti Jón Gnarr négy évig intézte Reykjavík ügyeit. Kezdünk más szemmel nézni a Kétfarkú Kutyapártra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló