Külföld

Amerika választ! De miért nincs még elnök? Vagy most mivan?

  • Szerző:nuus
  • 2020.11.05 | 11:18

Mi történik pontosan? Ki lesz az elnök? Miért nincs még elnök? Mi lesz most?

Elég szoros az állás az amerikai elnökválasztáson. A győzelemhez Donald Trumpnak vagy a demokrata Joe Bidennek 270 elektori szavazatra van szüksége. A CNN becslését vesszük mi is alapul, így próbálunk meg pontos képet adni arról, hogy mi történik!

Az amerikai elnökválasztáson nem az embereket kell megszerezni, hanem a többséget, hiszen az elnökválasztás az 538 tagú elektori kollégiumban dől el. Minden egyes tagállamnak annyi elektorhoz van joga, ahány a képviselőinek és a szenátorainak a száma. Az lesz az Egyesült Államok elnöke, aki több olyan államban arat győzelmet, amely sok elektort ad. A győzelemhez 270 elektori voks szükséges.

A Jelenlegi helyzet a CNN becslése szerint Wisconsint és Michigant Joe Bidennek ítélték oda. Ezek mind a leveles szavazáson billentek át. Ennek fényében több állam van még, ahol fordulhat. Az biztos, hogy ennyire szoros és érdekes választást még nem látott az USA.

Pennsylvaniában 89 százalékos a feldolgozottság, a Trumpra leadott szavazatok száma egyelőre több, azonban ha a leveles szavazatok neki kedveznek akkor , ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

Georgiában az éjszaka folyamán sem hagynak fel a szavazatszámlálással, hiszen Trump előnye kevesebb mint 25 000 szavazat. Itt még simán fordulhat a kocka, hiszen a feldolgozottság 98%-os.

Nevadában  szavazatok 88 százalékának feldolgozása után Biden vezet, de nem sokkal, alig 8000 szavazat az előnye.

Arizonában 86 százaléknál Biden áll nyerésre, az előnye meglehetősen sok, több mint 69 000 voks.

Észak-Karolinában a feldolgozottság körülbelül 95 százalékos, ennek alapján Trump vezet, ezt valószínűleg mivel elég magas a feldolgozottság, vinni is fogja a jelenlegi elnök!

Alaszkában sincs még eredmény, ott a voksoknak nagyjából a 47 százalékát összesítették. Trump győzelemre áll, de egyelőre ilyen adatok mellett nem lehet semmit mondani.

Ez oké, de mik a lehetőségek?

Georgiában rendkívül szoros a helyzet 98%-os feldolgozottságnál, az államban bármi történhet. Az utolsó adatközléskor Biden meredeken jött fel, ha ez így lesz akkor megnyeri, és ő az elnök. Ha nem, akkor várhatunk Arizonára, ahol viszont 88%-os feldolgozottság és  Trump jön föl, ez tehát egyáltalán nem lefutott kör még.  Nevada is nagy kérdés, ahol 0,6%-pont Biden előnye.

GEORGIA ÉS ARIZONA VÁRHATÓAN MA VÉGEREDMÉNYT HIRDET, ÍGY BIDEN AKÁR MÁR MA IS ELNÖK LEHET.

Mivel ennyire sokáig tart majd a levélszavazatok összesítése, és már mindent láttunk egyelőre biztosat nem tudunk mondani.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló