Külföld

Nem lehet megállítani az elefántok lemészárlását

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.08 | 14:13

Hiába minden intézkedés, az elefántpopulációt sújtó orvvadászatot nem sikerül visszaszorítani, sőt. Egy friss kutatást szerint az utóbbi időben lefoglalt elefántcsont szállítmányok többsége nemrégiben megölt állatokból származik.

(fotó: Pixabay)
(fotó: Pixabay)

Az elefántcsont kereskedelmet szigorú nemzetközi szerződések szabályozzák a világ nagy részén, az Egyesült Államokban szinte teljesen be van tiltva, máshol pedig nem lehet értékesíteni olyan elefántcsontot, ami 1989. után megölt állatból származik.

Viszont Kínában és a Távol-Kelet nagy részén még nem sikerült hatásosan fellépni ellene, pedig ez a terület az elefántcsont legnagyobb felvevő piaca.

Egy átfogó kutatás során most azt vizsgálták meg, hogy a lefoglalt csempészáru milyen forrásból származik. A C14-es izotóppal végzett vizsgálatok megállapították, hogy a lefülelt szállítmányok nem régebbi raktárkészletekből származnak, hanem majdnem teljes egészében az utóbbi három évben megölt állatokból.

Egy kilogramm elefántcsont ára a fekete piacon 3000 dollár körül mozog, egy nagyobb agyar pedig akár egy mázsát is nyomhat. A kutatások azt mutatják, hogy a pénzéhes orvvadászok 2007 és 2014 között megölték az afrikai elefántpopuláció egyharmadát. A mostani vizsgálat is azt mutatja, hogy semmit nem sikerült eddig elérni a megfékezésükre, mert a korvizsgálattal kiderült, hogy nem rejtegetett korábbi készletek, hanem teljesen friss elefántcsont mozog a piacokon.

(forrás: The Verge)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló