Külföld

Kitálalt a Hamasz vezetősége: valójában ezért támadták meg Izraelt

  • Szerző:nuus
  • 2023.11.12 | 09:18
  • trendindex: 2

Megérte nekik a terrorcselekmény, állítják.

A Hamász vezetői szerint az október 7.-i támadás Izrael ellen azért történt, mert úgy érezték, hogy a palesztin ügy eltűnik a figyelem középpontjából, és csak erőszakkal lehet újra előtérbe helyezni. A választámadás során Gázában aztán ezreket öltek meg, családokat irtottak ki, és a városrészek romhalmazzá váltak az izraeli légicsapások következtében.

“Szükséges volt, hogy az egész egyenlet megváltozzon, és ne csak egy összecsapás legyen”

– mondta Halil el-Hajja, a Hamász legfelsőbb vezetőtestületének tagja a katari Dohában a The New York Timesnak.

A Hamász reménykedik abban, hogy a mostani helyzet hosszú távú konfliktust indít el, ami véget vethet az Izraellel való békés együttélés látszatának. A vezetők azt mondják, hogy az Izraellel szembeni hadiállapotnak állandósulnia kell, és az arab világnak melléjük kell állnia.

“Sikerült a palesztin kérdést újra a figyelem középpontjába helyezni, és most senki sem tapasztal nyugalmat a térségben”

– mondják.

A támadás előkészítése évekig tartott, a gázai parancsnokok egy szűk köre tervezte meg és hajtotta végre az akciót, akik nem osztották meg a részleteket saját politikai képviselőikkel külföldön vagy akár regionális szövetségeseikkel.

Az egyes résztvevőket csak az utolsó pillanatban tájékoztatták a támadás terjedelméről, hogy elkerüljék a hírszerző szolgálatok felderítését. A cél az volt, hogy minél több izraeli katonát ejtsenek foglyul, hogy aztán egy fogolycsere során hasznosíthassák őket.

A Hamász tisztségviselői a támadást védekezésként állítják be, mondván, hogy a civilek halálát az izraeli biztonsági erőkkel vívott harcok okozták.

Úgy vélik, a legjobb a jelen helyzetben, hogy a támadásnak sikerült újra a figyelem középpontjába helyezni a palesztin ügyet, és most van esély háborút nyerni Izrael ellen.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Lélek
Egyedülálló apa ismerkedne!
  • szerző:nuus
  • 2024. 05. 02.
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.