Külföld

Nem mered megnézni a dinoszauruszok korából származó, ősi horrorcápát

  • Szerző:nuus
  • 2017.11.13 | 11:12

Nagyon ritka, ősi cápafajt fedeztek fel Portugália partjainak közelében.

A portugáliai Algarve mellett fedezték fel a tengerbiológusok ezt a rendkívül bizarr kinézetű cápát. Az európai vizekben különösen ritka a galléros cápa felbukkanása, ezért is számít nagy dolognak ez a felfedezés. Első ránézésre nem is cápának mondanánk ezt a teremtményt, hanem inkább egy Ridley Scott-film egyik főszereplőjének.

A galléros cápa ugyanis teljesen más, mint a legtöbb ember által ismert cápa. A teste is sokkal hosszabb, szinte angolna formája van, és kígyófeje, az állat szája a feje közepén helyezkedik el, és az aszimmetrikus farka mellett csak egy alacsony hátúszóval rendelkezik. Mindemellett több mint 300 foga is van, ami még ijesztőbbé teszi.

Az is egészen különleges, hogy a mélytengeri életmódot folytató fajt egy parthoz közel, a sekély vízben találták meg. Ez az állat egyébként egyes tudományos kutatás szerint a dinoszauruszok korából származik.

Egészen a XIX. század végéig úgy vélték, hogy a galléros cápák a dinoszauruszokkal együtt haltak ki a krétakor végén, ám az 1880-as években Japán vizein mégis találtak egy élő példányt, és ez teljesen megváltoztatta a tudományos vélekedést a fajról. A galléros cápákat csak nagyon ritkán lehet megfigyelni, ezelőtt utoljára 2007-ben a Tokiói-öbölben láttak egyet. 

 

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...